Jump to content

pripravnički staž dipl. iur. u trgovačkom društvu


biro1

Preporučene objave

Pozdrav! Može li mi netko reći koliko najduže može trajati pripravnički staž diplomiranom pravniku u trgovačkom društvu. Naime, dobio sam ugovor na 1 g. koji uskoro ističe, a poslodavac mi ga namjerava produžiti još 1 godinu (također pripravnički), tj. dok ne položim pravosudni ispit (na koji imam pravo izaći nakon 2g. jer obavljam praksu u sudu).Zanima me dali mogu biti prijavljen kao pripravnik 2 god. jer ne želim izgubiti mogućnost ranijeg polaganja pravosudnog ispita. Logikom moga poslodavca (da sam pripravnik dok ne položim pravosudni), bio bi 4 god. pripravnik da ne obavljam praksu u sudu. Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavcu je to baš zgodno jer vam na taj način (pretpostavljam) daje, kao pripravniku umanjenu plaću. Dražvne službe imaju točno propisanu dužinu trajanja pripravničkog, a u trgovačkom društvima se (u pravilu) Pravilnikom o radu utvrđuje najduže trajanje pripravničkog po stručnim spremama pa se raspitajte postoji li takav pravilnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Članak 27. Zakona o radu (to je čl. 35. pročišćenog teksta) je vrlo jasan:

"Osposobljavanje pripravnika (pripravnički staž) traje najduže godinu dana, ako zakonom nije drukčije određeno."

Dakle, samo ZAKONOM ( a ne pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom) se SMIJE odrediti duže trajanje.

No, kako je ugovor o radu obveznopravni odnos, može se ugovoriti i pripravnički u dužem trajanju ALI u čl. 228 (246) ZOR-a piše:

"Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba ako sklopi ugovor o radu u kojem je ugovoreno trajanje pripravničkoga staža duže od zakonom propisanoga (članak 27). Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za taj prekršaj kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe."

 

Mislim da je poslodavcu bolje da tebi da tih 11.000 - 33.000 kuna kroz veću plaću, nego da to plati kao prekršaj. Svakako mu napomeni da time čini prekršaj. A ako bude inzistirao da ga potpišeš, a tebi je frka, potpiši, a onda ga prijavi. Pa nek plati državi kad nije htio tebi dat veću plaću! I nemoj imati straha od otkaza! To nije opravdan razlog za otkaz, naravno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Hvala Vam na odgovorima...i da Vam napisem sto se na kraju dogodilo...naime, poslodavac mi je produžio ugovor na još 1 godinu s tim da u ugovoru stoji radno mjesto "pravnik u tvrtki"...dakle nemam više pripravnički ugovor...ali IMAM I DALJE PRIPRAVNIČKU PLAĆU koja je toliko smiješna da je neću niti napisati....iako u "Pravilniku o koeficijentima i plaćama" tvrtke stoji da je plaća za moje radno mjesto gotovo dvostruko veća nego ona koju ja primam...ja sam naravno taj stavak ugovora smatrao protuzakonitim (što i jest...čl. 2. ZOR-a, diskriminacija pri zapošljavanju), pogotovo što kolega koji je upravni pravnik i ima manji obujam poslova od mene ( ne može niti zastupati tvrtku pred sudom)ima isto radno mjesto i plaću propisanu gore navedenim pravilnikom...na što mi je moj dragi poslodavac rekao-ili potpiši ili otiđi...i eto-pošto nisam imao nikakvog izbora ja potpisao..ali sam također i napisao tužbu za isplatu razlike plaće i prijavu inspekciji rada koje stoje doma u ladici i čekaju da promjenim radno mjesto (što će izgleda biti vrlo brzo)da ugledaju svjetlo dana...pa šta im bude....

 

Još jednom Vam hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija