Jump to content

obveze i doprinosi u rpo?


danijel_knezic

Preporučene objave

imao sam prijavljenu dodatnu djelatnost znaci ne obrt niti samostalnu djelatnost vec "dodatnu" koju možeš samo otvoriti ukoliko si u radnom odnosu u nekoj firmi.u mom slucaju to je bilo prije dvi godine kada sam radio kao zaštitar a dodatno sam zarađivao od pribave osiguranja!no međutim nakon što sam dobio otkaz u firmi prestao sam raditi i u pribavi osiguranja i iz neznanja nisam zatvorio tu dodatnu djelatnost jer sam mislio da se ona automatski gas po prekidu radnog odnosa!da bi meni sada nakon dvije godine došlo s porezne uprave da SAM JA BIO OBRTNIK I DA MORAM PLATITI DOPRINOSE ZA TO VRIJEME DOK SE NISAM ZAPOSLIA U SADAŠNJOJ FIRMI:nije mi jasno zaso mi se odmah nije netko javia i kontaktira me vec su to sada nakon dvije godine se sitili i rjesili cijeli moj slucaj u dva miseca tako šta su mi poslali kuci rješenja sa mirovinskog i regosa sa uplatnicama sve skupa 13000kn koje ja nisam u mogucnosti platiti a nit se samtram odgovornim jer nisam bio obrtnik.moli vas za neki savjet i kako da to rješim šta će se dogoditi ako to ne platim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemaš opravdanja za isključivo jedino i samo tvoj propust. Kao osoba kojoj je od strane ureda za gospodarstvo dopušteno baviti se nečim, time ne samo da stječeš prava već i obveze. Inače ovo što si zamisli o nekakvim sporednim djelatnostima možeš slobodno nigdje ne spominjati, naime tako nešto ne postoji. Dakle situacija nije nimalo bijela, dugovanja za koje te terete, a vjerujem da to nije sve, jerbo će se ovdje najverojatnije nadodati i zdravstveni doprinos ukoliko već i to nije napravljeno pratit će te u stopu najmanje slijedećih desetak godina odnosno do uspješne prisilne naplate istog. Inače, ne da se "oni" nisu trebali javiti tebi, već si ti trebao izvršiti prijave i na zdravstveno i na mirovinsko osiguranje, za taj je propust naime i propisana prekršajna odnovornost za koju bolje da ti ni ne navodim koja je zakonom propisana kazna.

 

Sory kaj nemam dobre vijesti, al eto, bolje da ti velim kak stvari stoje nego da živiš u nekakvim lažnim nadanjima da će ti netko ovo "oprostiti".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo si postupio što nisi pismeno obavijestio poreznu upravu i odjavio posao.

Slično je uradio i moj nečak, sezonski je popravljao kosilice, nitko mu nije niš savjetovao niti teta koja mu je vodila knjige, pa je isto primio slično ljubavno pismo sa pozamašnim iznosom i to u vrijeme kad nije radio odnosno van sezone, i nije imao čime namiriti dug.

Pismeno i osobno je posjetio tete u poreznoj da se dogovori u vezi plaćanja duga i izašli su mu ususret, naime dogovorili su se oko mjesečnog "anuiteta" i sve se dobro završilo.

Kad budeš pisao zamolbu za dogovor o plaćanju možeš navesti i to kad si prijavljivao posao u poreznoj da te tamo nitko nije savjetovao o uvijetima kod prekida posla i posljedicama.

Jer vjerojatno da te tamo u poreznoj tko savjetovao ne bi se tebi i velikoj večini sličnih slučaja to dogodilo.

Jel tak.

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim pa ovo je komedija teska 13000kn moram dati za gluposti doslovno mirovina mi i tako nece biti veca od 1000kn a zdravstveno kuda i nemas.koja luda drzava a da je to dogodilo nekom velikanu to bi se dalo rjesiti a ovako ko ga #### oderi budalu!a bio sam kod nje na poreznoj i rekla mi je da zastara ide tek za 10god a na placu mi mogu prisilno sisti ali nemogu uzimati vise od 30 posto place!jeli tako?

a imam ja pravo i zalbe pise na rjesenju?mislim kada bi objavia sve postojece dokumente pa da mi netko sastavi zalbu pa da provam pa sta bude?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija