Jump to content

Neplaćanje alimentacije


Beeblebrox

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima.

 

Zanimalo bi me par stvari vezanih uz temu.

Imam 21 godinu i dijete sam (više baš i nisam dijete) rastavljenih roditelja. Rastava je usljedila u mojoj sedmoj godini života. I u to vrijeme, ne znam kako je to danas, bio sam pozvan na sud zajedno sa roditeljima gdje su me pitali s kim želim biti. Moja odluka je pala bez imalo razmišljanja i dvojbe na oca.Zbog koje kakvih utemeljenih razloga nisam pristao biti sa majkom i odluka se pokazala ispravnom.

I tako je sud donio odluku, ja sam pripao ocu, a majka je dobila vrijeme posjete i alimentaciju za plaćati. Odmah po završetku rastave s mojim ocem, udala se za drugoga i ima dijete. U početku me majka posjećivala i vodila k sebi, dok alimentaciju doduše nije plaćala, pa čak ni jednom. Kasnije nekoliko godina kako sam ja narastao i počeo shvaćati stvari, poprilično sam izgubio volju imati posla s njom. Nisam više htio biti u društvu nje, a niti je ona tražila izgovor da se ipak družimo niti je tražila priliku da mi objasi ili barem ispriča svoju stranu priče što je i kako bilo. Da ne bi došlo do zabune, neke stvari su se meni dogodile tako da mi tu nema što za objasniti. Alimentaciju nije platila ni jednom, a moj otac nije želio imati s njom posla pa tako niti tražiti od nje da plaća, uvijek je bila zaposlena.

Sada mene zanima, da li ja mogu pokrenuti tužbu/postupak protiv nje, odnosno sudski zatražiti da isplati alimentaciju koju svu ovo vrijeme nije plaćala? Ukoliko je moguće, koliko je vrijeme potrebno za okončavanje cijelog tog postupka? Koliko bi trebala iznostiti alimentacija?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rastavom braka vaših roditelja sud je donio i odluku o iznosu mjesečnog uzdržavanja koje je bila dužna vaša majka izvršavati.Kako kažete da ista nije to činila,potrebno je da pokrenete ovršni postupak pred sudom podnoseći zahtijev za ovrhom na temelju pravomoćne presude.

 

Međutim,potraživanja koja imate najvećim su dijelom potpala pod zastaru osim onih koji su dospjeli, a nisu isplaćeni u zadnjih 5 godina.

Ukoliko ste student,odnosno ako ste nakon punoljetnosti nastavili školovanje moguće je da na osnovi tog statusa sudskom tužbom zatražite utvrđivanje novog iznosa uzdržavanja koji će biti dužan snositi roditelj s kojim ne živite…

Ako ste zaposlen onda nema ništa od svega toga,pa i ako niste zaposlen onda vas je roditelj trebao uzdržavati jednu godinu nakon završetka redovnog školovanja.…

 

Eventualni iznos uzdržavanja ovisi o nizu faktora koje sud uzima u obzir,a prvenstveno uzima potrebe uzdržavane osobe,mogućnosti osobe koja daje uzdržavanje,kao i njene druge obveze uzdržavanja ( kažete da ima djecu u drugom braku)

 

Minimalni iznos uzdržavanja prema vašoj kronološkoj dobi nije određen.(samo za informaciju,minimalni iznos uzdržavanja za dob djeteta od 13-18 godina iznosi 22% od prosjećne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za prethodnu godinu,takva neto plaća je otprilike od 4700-4800 kuna).

 

Moguće je pokušati postići dogovor o novom iznosu uzdržavanja uz posredovanje nadležnog CZSS koji će o tom donijeti rješenje koje je i ovršna isprava.Ukoliko se dogovor između vas i vašeg roditelja (majke) ne postigne na taj način preostaje vam tužba koju podnosite Općinskom sudu prema mjestu vašeg prebivališta,ta će sud nakon provedenog postupka,ukoliko zadovoljavate uvijete za uzdržavanje,odrediti novi iznos uzdržavanja….

 

Samo trajanje postupka u konkretnom slučaju je teško predvidjeti,a ovisi prvenstveno o suradnji kako vas osobno tako i vaše majke.U svakom slučaju,možete ostvariti svoja zakonska prava ukoliko imate za to osnovu…

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija