Jump to content

"Zigips"?


fenix29

Preporučene objave

Radi li se možda o "ziksu"? Naime to mi je jedina asocijacija na zigips i ovih 1 do 2 mjeseca...

Ako je to onda se radi o Zakonu o izvršavanju kazne zatvora koji propisuje mogućnost uvjetnog otpusta zatvorenika, po odluci upravitelja zatvora odnosno kaznionice. Dakle ne radi se o "klasičnom" uvjetnom otpustu o kojem odlučuje povjerenstvo nego upravitelj. A na taj način zatvorenik može biti otpušten do dva mjeseca prije isteka kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZIGIPS je izraz iz proslih rezima koji se udomacio u zatvorskoj populaciji i oznacava termin uvjetnog otpusta koji odobrava upravnik zatvora ( znaci onih maks. dva mjeseca) pokusavao sam dokuciti znacenje tog izraza ali jos nisam uspio moguce je da je to skracenica nekog starog zakona u vezi sa izvrsenjem zatvorske kazne kao sto je danas ZIKZ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zogips je riječ u žargonu kada vas uprava zatvora gdje izdržavate kaznu zatvora pušta na prijevremenu slobodu zbog lijepog ponašanja rada ,,uzornog zatvorenika ili sl..

zigips se moze dati najviše 7 dana po mjesecu zatvora to vam ISKLJUČIVO DAJE ZATVOR.

 

TO NIKAKO NIJE UVJETNI OTPUST ,,UVJETNI OTPUST VAM DAJE SUD I KOJI VAS MOZE PUSTITI PUNO RANIJE ALI NAKON ODLEZANE 30 POSTO KAZNE UZ NARAVNO SAMA RIJEČ KAZE UVJETNI OTPUST. ZNAČI ZIGIPS JE ISKLJUČIVO PREDMET ZATVRSKOG OSOBLJA ODNOSNO MIŠLJENJE ZATVORSKOG NAČELNIKA ILI SL...

 

za zigips da bi te dobili morate biti pravomočno osuđivani odnosno morate biti na izdržavanju kazne. zigips ne vrijedi i ne postooji dok ste u istražnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se složila s tumačenjem da se ne radi o ovjetnom otpustu budući da sam Zakon o izvršavanju kazne zatvora (čl. 159. st. 5. ) navodi da upravitelj može zatvorenika UVJETNO OTPUSTITI do dva mjeseca... stoga se radi o uvjetnom otpustu ali ne onom o kojem odlučuje komisija, već o uvjetnom otpustu upravitelja.

I naravno, da nema uvjetnog otpusta za vrijeme istrage... naime od čega bi tijekom istrage otpustili čovjeka koji je u toj fazi, sukladno Ustavu nevin?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Suprug mi je prije neki dan otisao u kaznionicu na sluzenje zatvorske kazne u trajanju od 3 mjeseca.Za koliko vremena mogu ocekivati da ce ga otpustiti posto sam cula da je praksa ako su primjernog ponasanja da se puste ranije.takodjer citam ovu temu pa me zanima mogu li ga pustiti nakon trecine odradjene kazne pritvora?Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

ja ću biti sudac i reći da je ameba u pravu što se tiče naziva zigips.

a ivan.z., ccc, malo treba zakone pogledati! Od kuda ti da uvjeti otpust daje sud/ac? Institut uo opisuje čl l59 ZIKZ, s time da onaj "klasični" uo daje povjerenstvo, dok l59/5 daje upravitelj i to u max iznosu od 2 mjeseca tj. 60 dana, bez obzira na dužinu kaznene sankicje, prethodnu (ne)osuđivanost...

osoba koja je nepravomoćno osuđena ne zna sa sigurnošću da lije će u konačnici biti osuđena i sa kakvom mjerom, pa joj se ne može "skratiti kazna". samo ukoliko je pravomoćan može se razgovarati o pgodnostima, uvjetnom otustu.

i kazna se ne odležava(ponavljam se)već izdržava, barem kada govorimo o nekim terminima iz naziva propisa koji govore o tome, dok kako će netko osobno shvatiti smisao iste, to je njegova stvar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija