Jump to content

da li smije rvi raditi skraceno radno vrijeme


Ivan60

Preporučene objave

Svi invalidi koji su ostvarili pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad mogu biti u radnom odnosu (puno ili skraćeno radno vrijeme) i pri tome neće izgubiti pravo na narečenu mirovinu.

U slučaju zasnivanja radnog odnosa jedina promjena će nastati kod načina izračuna iznosa mirovine, odnosno za vrijeme zaposlenja ista se neće računati po mirovinskom faktoru 0,8 već po MF 0,5.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivan60 je napisao:

... ovdje sam u Njemackoj operisao ratne rane osteomyelitis koji sam vukao 12 godina, a sad cujem, da ne smijem uopce raditi, a i neradim fizicki posao, je sam i nesposoban. Zato sam pitao, je li to puno oduzimaju od mirovine? Ja sam 60 % RVI.

:-D

 

U gornjem postu naveo sam slučaj korisnika koji je u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad. U tom slučaju, kako je navedeno, prilikom zasnivanja radnog odnosa ne gubi se pravo na invalidsku mirovinu, ali će se ona za vrijeme dok se ostvaruje pravo na plaću računati po drugom MF (čitaj: iznos mirovine će biti manji).

Međutim, ukoliko ostvarite pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad zasnivanjem stalnog radnog odnosa gubite pravo na invalidsku mirovinu.

Status HRVI-a koji spominjete ne pokazuje koju će od dvije nesposobnosti (opću ili profesionalnu) utvrditi vještak HZMO-a.

Dakle, da bi odgovorili na pitanje o mogućnosti zaposlenja u slučaju invalidnosti prvo treba ići na procjenu radne sposobnosti kod nadležne PS HZMO, pa ćete onda znati svoj status u cijeloj priči (kako je naprijed navedeno - ovisno da li je riječ o općoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad).

Naravno, sve gore navedeno vrijedi za postupak utvrđivanja invalidnosti i prava na osnovi iste koji se provode kod nadležnih tijela u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija