Jump to content

kako dati otkaz


belina

Preporučene objave

Zaposlena sam u domu za nezbrinutu djecu na radnom mjestu odgajatelj i to na upražnjenom radnom mjestu, ali na određeno vrijeme,bez datuma prestanka radnog odnosa. Planiram od 01. rujna prijeći na novi posao u dječji vrtić,pa me zanima da li prije toga datuma imam pravo koristiti svoje slobodne dane koje sam ostvarila prekovremenim radom(30 sl. dana) i godišnji odmor od ove godine,s obzirom da sam ja ta koja inicira prekid radnog odnosa. Molim da mi netko odgovori jer pravnik u našoj ustanovi niti zna a ni ne želi se potruditi da mi da odgovor. :-)molim pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki radnik ima pravo na korištenje godišnjeg odmora, ali koliko i kada će to biti ovisi o rasporedu korištenja godišnjeg odmora, kojeg određuje poslodavac te o tome koliko već dugo tu radite. Prema tome, ne mora značiti da ćete vi uspjeti iskoristiti ovogodišnju godišnji odmor kod ovog poslodavca, ali on vam je dužan, kada odlazite od njega, dati potvrdu u kojoj će navesti da li ste koristili godišnji odmor za ovu godinu i koliko dana. Ako ne uspijete otići na godišnji kod ovog poslodavca, to ćete pravo moći iskoristiti kod novog poslodavca.

 

Niste dali dovoljno podataka na osnovu kojih bi se dalo zaključiti kada ste sklopili ovaj ugovor o radu na određeno vrijeme pa ne znam do kada bi on uopće mogao trajati.

 

Stavak 1. i 2. članka 15. Zakona o radu kaže:

 

"(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvrše­njem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

 

(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog rad­nika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom do­pušteno."

 

Dakle, bilo bi dobro da prvo zavirite u svoj kolektivni ugovor.

Vodite računa i o tome da se ugovor o radu na određeno vrijeme ne može otkazati redovitim otkazom, osim ako to nije predviđeno samim ugovorom, već ili izvanrednim otkazom ili sporazumnim raskidom.

 

Što se tiče slobodnih dana, njih nećete moći koristiti kod novog poslodavca. Zato vam predlažem da se sa sadašnjim poslodavcem dogovorite o korištenju tih dana dok ste još kod njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija