Jump to content

susjedova ograda na mojoj zemlji


charlie1

Preporučene objave

Prije dvije godine sam kupio zemljište i imam stalnih problema sa susjedom. Stalne njegove provokacije natjerale su me da provjerim stanje stvari. Lokalni geodet mi je donio neke izmjere parcela (iz 1980 kada je izvršena parcelacija) i po tim izmjerama moja parcela je sada uža za 30 cm a susjedova je za toliko šira. Naime, on je prije 10 godina napravio ogradu očito na tuđoj zemlji (koja tada, doduše, nije bila moja, a očito se nitko nije bunio, mada je i priješnji vlasnik s dotičnim susjedom bio u stalnoj svađi). Koja su sada moja prava, da li ta ograda pripada samo susjedu (jer ju je on pravio) ili pripada i meni (jer je na mojoj zemlji). Ja sam, zapravo, prisiljen nešto poduzeti jer čovjek nije normalan. Buni se ako npr. kopam uz ogradu (sa svoje strane), ako prislonim nešto na ogradu, itd. Što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz zakona o vlasništvu i ostalim stvarnim pravima, ..

 

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

 

Glava 5.

SUSJEDSKA PRAVA

Opće odredbe

Članak 100.

(1) Susjedska su prava ovlasti koje radi uzajamno obzirnoga izvršavanja prava vlasništva daju odredbe ovoga ili drugoga zakona vlasniku nekretnine, ovlašćujući ga da u svezi s izvršavanjem svojega prava vlasništva zahtijeva od osobe koja je vlasnik druge nekretnine da ona u njegovu interesu trpi, propušta ili čini glede svoje nekretnine ono što je određeno zakonom.

(2) Kad odredbe ovoga Zakona naređuju vlasniku neko trpljenje, propuštanje ili činjenje radi uzajamno obzirnoga izvršavanja prava vlasništva, tada su ovlašteni to od njega zahtijevati kao svoje pravo vlasnici drugih nekretnina koji za to imaju opravdani interes, te to ostvarivati u postupku pred sudom, ako nije predviđen drugi put zaštite. Jednako kao i vlasnik ovlašteni su to zahtijevati i oni koji nekretninu posjeduju na temelju prava izvedenoga iz njegova.

(3) Susjedska prava dopušteno je izvršavati samo u mjeri i na način da se time što manje ograničava, opterećuje ili na drugi način uznemirava onoga tko treba nešto trpjeti, propustiti ili činiti.

(4) Trpljenje, propuštanje i činjenje koje se može zahtijevati od vlasnika neke nekretnine može se umjesto od njega zahtijevati od onoga koji nekretninu posjeduje na temelju prava izvedenoga iz njegova.

(5) Ono što je određeno za susjedska prava vlasnika zemljišta vrijedi na odgovarajući način i za vlasnike ostalih nekretnina, uključujući i suvlasnike na čijim je suvlasničkim dijelovima uspostavljeno vlasništvo posebnoga dijela nekretnine, ako nije suprotno zakonu ili naravi nekretnina.

Zajednička ograda

Članak 101.

(1) Ograde između susjednih nekretnina (zidovi, plotovi, ograde, živice i druge prepreke) kao i stvari koje služe kao međni znakovi, zajedničke su ograde i u suvlasništvu su susjeda s obje strane međe, osim ako se dokaže (naročito znacima, natpisima, grbovima ili drugim dokazima) da su vlasništvo jednoga susjeda.

(2) Suvlasništvo stvari koje služe kao zajedničke ograde ili međašni znakovi nije djeljivo dokle god te stvari ne izgube tu namjenu.

(3) Zajedničku ogradu može svaki od susjeda upotrebljavati sa svoje strane do polovine njezine širine, može do te širine izgraditi slijepa vrata ili smjestiti uzidane ormare i sl. Ali ne smije činiti ništa što bi ogradu dovelo u opasnost ili što bi njegova susjeda sprječavalo da je on upotrebljava sa svoje strane do polovine.

(4) Troškove održavanja zajedničke ograde snose njezini suvlasnici na jednake dijelove i solidarno odgovaraju za štetu koja bi trećima nastala zbog toga što ograda nije održavana u stanju kakvo je uobičajeno s obzirom na namjenu ograde i ograđene nekretnine, te na mjesne prilike.

Vlastita ograda

Članak 102.

(1) Ograda koja se nalazi isključivo na nekretnini jednoga vlasnika nije u suvlasništvu susjeda, nego u vlasništvu onoga čije je zemljište.

(2) Svaki je vlasnik dužan s desne strane svojega glavnoga ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor i razdvojiti ga od susjedova prostora, ako nije drukčije propisano, niti je drugi mjesni običaj.

(3) Vlasnik ograde je dužan održavati u dobrom stanju svoju ogradu ako postoji opasnost da bi nanijela štetu susjedu, no u pravilu nije dužan ponovo graditi svoj srušeni zid, osim ako to od njega traži odredba stavka 2. ovoga članka.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala mike06!

Međutim, kako sam za pravne stvari i zakone potpuni laik (zapravo nikad nisam bio u situaciji s time se baviti), nije mi potpuno jasno da li je, prema ovim člancima zakona, ograda moja (iako ju je radio susjed). Također ne znam da li najprije trebam pokrenuti neki postupak za utvrđivanje međe (kako to kaže pretor) i ako da, gdje i kako to pokrenuti? Što se mene tiče, ja bih stvari ostavio kako jesu (jer ispada da se dva zagorca prepiru oko deset cm zemlje, za što nemam ni vremena ni živaca), međutim, čovjek mi neda mira, čim se približim ogradi (napominjem, sa svoje strane) već je tu i tumači samo sebi znan zakon da ne smijem tik uz ogradu ništa raditi itd. , što mi stvarno već ide na živce i bojim se da ne puknem. Stoga bih ga želio pravno pritisnuti i otresti ga od sebe (ma ljudi to je stvarno nepodnošljivo kakvih sve luđaka ima, ogradu sagradi 30 cm na tuđoj zemlji i onda ti još ne da ni stajati uz nju). Dajte mi, molim vas, napišite što bi, po redu, trebalo napraviti. Da li uzeti odvjetnika, kakve su šanse dobiti parnicu i za koliko vremena. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija