Jump to content

Pitanje - Zakon o prijevozu u cestovnom prometu


anonimno

Preporučene objave

Zna li netko što se dogodilo s odredbama o ugovoru o prijevozu u cestovnom prometu koje su postojale u starom zakonu, a u onom s kraja 2004. im se gubi svaki trag? u prijelaznim odredbama ništa ne piše vezano uz to pitanje, a novi zakon stavio je u potpunosti izvan snage stari, te s njime i sve te odredbe o ugovoru o prijevozu. znači li to da se sada primijenjuju odredbe ZOO-a? Nije da to često pitaju, ali ima ih koji pitaju željeznički prijevoz, pa im se moguće lako omakne i cestovni. malo je ipak nezgodno ne znati gdje je nestalo pola zakona...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ugovori o prijevozu u cestovnom prometu su nestali Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prometu 2002. g. Naime, taj su zakon išli mijenjati zbog usklađivanja sa pravom EU, što znači usklađivanje samo onih odredaba koje se tiču organizacije tržišta, licenci itd. Jako se baveći time, stručnjaci na resornom ministarstvu (prometa) su zaključili da nam ugovori, zapravo, uopće ne trebaju, čim o njima pravo EU ništa ne govori i to ne zahtijeva nikakvo usklađivanje :-D . Pa su tako u obrazloženju istih izmjena i dopuna, kao razlog ukidanja čl. 93-172 Zakona o cestovnom prometu iz 1998. naveli da odredbe ove glave nisu mogle biti promijenjene iz razloga što je ova materija na drugačiji način uređena CMR Konvencijom , koja se primjenjuje na međ. prijevoz i ima izravnu primjenu. Pored toga, dio materije je uređen ZOO-om, pa je i zbog toga potrebno brisati te odredbe iz ZPC-a.

Naravno, oba razloga su potpuna glupost. Prvo CMR uređuje međ. prijevoz, a ZPC domaći. CMR se nikako, osim nekom analogijom, ne može primijeniti na sporove iz domaćeg prijevoza. Drugo, ZOO (pogotovo stari) ima previše općenite odredbe (kao lex generalis) da bi se po njemu moglo adekvatno riješiti transportni spor, i drugačije principe od onig koji vrijede u transportnom pravu. Dakle, i on je neupotrebljiv za većinu praktičnih pitanja. Ovaj najnoviji ZPC 2004 je samo preuzeo "sakati" ZPC iz 2002 i dalje se usklađivao sa pravom EU, uz objašnjenje da se ugovori neće vraćati u z akon jer "ne postoji mandat za bavljenje s tim"... Dakle, bye bye tom dijelu zakona.

Baš zato što je u našem bajnom sustavu još moguće da netko potuče jedan lex specialis bez da itko okom trepne (jer su cestovni ugovori nekad bili - i u željeznicama su još uvijek - uređeni posebnim zakonom), su odredbe o ugovorima u novom ZOO-u izmijenjene u nekim bitnim stvarima, kako bi se pomoglo sucima presuditi te sporove na iole prihvatljiv način.

Hope I helped. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to na početku je bilo moje pitanje, a u međuvremenu sam položila bez da me netko pitao ugovore u cestovnom prijevozu. sva sreća, jer ne znam što bih mu rekla... jest da cijela situacija zvuči šašavo, al mi je drago da je netko potvrdio da je to nestalo bez da je nadomješteno nekim drugim zakonom, osim ZOO-a. stoga, hvala na objašnjenju :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija