Jump to content

Otkaz na određeno radno vrijeme!


65

Preporučene objave

Dana 31,03 istekao mi je ugovor. Poslodavka je nakon 15 dana tražila novog radnika! Ja još nisam dobila radnu knjižicu. Interesira me da li poslodavka koja mi je dala obrazloženje da sam suvišan radnik ima pravo tražiti novog radnika nakon samo 15 dana? Da li je to zakonski izvedivo premda sam kako sam navela proglašena tehnološkim viškom. I još nešto. Koliko mjeseci ona ima pravo primiti novog radnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste imali sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, u kojem je naznačeno da je taj ugovor sklopljen do 31.3., onda vam radni odnos prestaje nastupanjem tog datuma. Poslodavac nakon isteka vašeg ugovora može zaposliti drugog radnika na istom radnom mjestu na kojem ste vi bili.

Što ste tiče radne knjižice, poslodavac vam je dužan u roku od 8 dana od prestanka radnog odnosa uručiti:

1. radnu knjižicu

2. odjave sa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja

3. potvrdu o korištenju godišnjeg odmora (neovisno o tome da li ste ga koristili ili ne)

4. potvrdu o poslovima koje ste kod njega obavljali, ako vi to tražite

 

S obzirom da se u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa trebate prijaviti na Zavod za zapošljavanje, kako biste ostvarili pravo na besplatni pokaz i, eventualno, novčanu naknadu, te se u istom roku morate prijaviti na HZZO, ako želite tijekom nezaposlenosti imati zdravstveno osiguranje, savjetujem vam da ODMAH zatražite od bivšeg poslodavca da vam preda dokumente koje sam navela u točkama 1.-3., a potvrdu o poslovima koje ste obavljali, samo ako to želite.

U slučaju da vam bivši poslodavac to odmah ne preda, prijavite ga inspekciji rada. Poslodavcu slijedi pozamašna novčana kazna, a vama će biti dani vaši dokumenti.

 

S druge strane, ako ste imali sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, te bili proglašeni tehnološkim viškom, poslodavac ne smije zaposliti nikog drugog 6 mjeseci na istom radnom mjestu i za iste poslove. Ako mu tijekom tih 6 mjeseci ipak zatreba radnik na tom radnom mjestu i za te poslove, prvo mora vama ponuditi posao, inače ga možete tužiti sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radilo o ugovoru o radu na određeno vrijeme, onda joj ne treba nikakv pisani otkaz jer tu otkaza ni nema. Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje danom isteka roka na koji je sklopljen. Poslodavac joj može dati samo obavijest o prestanku ugovora o radu na određeno.

Druga je priča ako se radilo o ugovoru na neodređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija