Jump to content

pomoć


tinoxy

Preporučene objave

trebam ići na sud da se odrede uvjeti viđanja dijeteta, dijete ima 5mj rođeno u izvanbraćnoj zajednici. Koliko je moguće ćesto ga viđati i brinuti se za njega tipa odlasci u doktora i sl. Što ako majka povremeno ostavlja dijete sojim roditeljima i odlazi na tjedan dana od kuće. Da li se i u tom slućaju viđanja mogu povećati i ko kada nema majke odlučuje o viđanju dijeteta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na nisku dob djeteta (5mj.) nije realno očekivati da susreti s djeteom budu određeni u vremenu kako se inače određuju za stariju djecu (npr.školske dobi).Može se očekivati da sud odredi trajanje susreta na nekoliko sati tjedno (2,3 ili 4 sata),što će ovisiti o konkretnom slučaju.

 

Možete pred sudom tražiti onoliko vremena za susrete s djetetom koliko vi želite,a također možete tražiti da neke djelove roditeljske skrbi (npr.odvođenje djeteta kod liječnika) obavljete vi osobno,jer vam to dopušta i Obiteljski zakon iako diijete ne živi s vama.

 

Čl.100.st.4. Obiteljskog zakona

(4) Sud može odlučiti da pojedine dužnosti obavlja roditelj s kojim dijete ne živi, primjerice brinuti se o zdravlju djeteta, školovanju, izvanškolskim aktivnostima, nekim poslovima zastupanja djeteta ili upravljanja njegovom imovinom i o drugome.

 

Moguće je da zatražite pred sudom da dijete bude s vama u periodima kada majka djeteta o njemu ne vodi skrb (kada je odsutna),te da vi skrbite o svim njegovim potrebama u to vrijeme.

 

Sigurno će biti zatraženo od strane suda i mišljenje nadležnog Centra za socijalnu skrb, o načinu susreta i druženja s djetetom i obavljanju određenih oblika roditeljkske skrbi.

Isključivo sud, u postupku, odlučuje o načinu ,mjestu i vremenu susreta s djeteom.

 

Tu se prvenstveno radi o pravu djeteta i svako opstruiranje susreta s jednim od roditelja od bilo koga (npr.majke djeteta ili njenih roditelja ili neke treće osobe) predstavlja kršenje prava djteta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija