Jump to content

Pitanje u vezi doprinosa!


anonimno

Preporučene objave

Prema Zakonu o doprinosima, relativna zastara za obračun doprinosa nastupa 5 godina od dana početka zastare, a reletivna 10 godina od istog dana.

 

Zastara prema Zakonu o doprinosima počinje teći početkom godine koja dolazi iza godine u kojoj je nastala obveza plaćanja doprinosa.

 

Dakle, ako je obveza iz 5 mj 2000.g, to znači da je zastara počela teći tek 01.01.2001. - drugim riječima, poreznici su uspjeli preduhitriti zastaru i vi će te taj porez, čini se - morati platiti. JER TKO NE PLAĆA POREZ VARA DRŽAVU, A VARA I NAS JER MI PLAĆAMO UMJESTO NJEGA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što sam ja dobila je Rješenje o ovrsi od porezne uprave, dakle sjedaju mi na račun. Za 3 mjeseca bi nastupila zastara. Da li oni mene dalje daju na sud i da li postoji mogućnost da to za ta 3 mjeseca zastari???

Btw. što se tiče varanja države i neplaćanja doprinosa, plaćala bi ih ja itekako da sam mogla, ko da mi je sad super biti u dugu. Dajte budite razumni pa se osvrnite oko sebe i vidjet ćete da je danas teško živjeti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tijek zastare prekida se svakom službenom radnjom tijela nadležnog za obračunavanje i naplatu doprinosa usmjerenom na obračunavanje ili naplatu doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, koja je dostavljena na znanje obvezniku doprinosa.

 

Tijek zastare prekida se svakom radnjom obveznika doprinosa dostavljenom na znanje tijelu nadležnom za obra­čunavanje i naplatu doprinosa, koja je poduzeta radi ostvarenja prava na povrat doprinosa naplaćenih bez pravne osnove ili više plaćenih doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni.

 

Nakon poduzimanja ovih radnji irok zastare počinje ponovno teći

 

Apsolutni rok zastare prava na obračunavanje doprinosa i kamata, na pokretanje prekršajnog postupka, naplatu doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, te prava obveznika na povrat doprinosa plaćenih bez pravne osnove i više plaćenih iznosa doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni nastupa deset godina nakon dana kada je zastara počela prvi put teći.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, ali nisu točno jer po odredbama članka 90. Općeg poreznog zakona, relativna zastara nastupa ukoliko u 3 godine Porezna uprava nije poduzela radnje za utvrđivanje obveze.

 

Zaključak: Više se neću vama obračati za savjet jer izgleda da sam ja bolje pravnica uz moj komp od vas.... :tongue:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako Vam je komp bolji stručnjak, a vidim da se snalazite i na internetu, onda pogledajte točno što su to javna davanja odnosno što su porezi, a što doprinosi.

Javna davanja su: porezi, carine, pristojbe i doprinosi.

Doprinosi su novčana davanja koja se plaćaju za korištenje određenih usluga ili ostvarivanja prava. U tom smislu pročitajte članak 82. Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja ("NN" broj 147/02) u kojem je navedena zastara potraživanja. Razumijem da je Vama prihvatljiviji članak 90. koji navodite, ali ipak...ponekad poslušajte i dobar savjet, jer mnogi su ovdje radi pomoći drugima.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

apsolutna zastara je 6 godina nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi poreznu obvezu.

 

medjutim to se odnosi na javna davanja prema Opcem poreznom zakonu koji je se primjenjuje od 01 siječnja 2001 g.

 

od prije na zastaru se primjenju odredba Zakona o porezu na dohotak iz 1996 godine, a mislim da je tada apsolutna zastra bili 3 godine.

 

treba tocno vidjeti za koje razdoblje i kada je dospio porez, odnosno kad je nastanak porezne obveze utvrđen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija