Jump to content

otkaz za vrijeme bolovanja?


jelena78

Preporučene objave

U privatnoj firmi (10zaposlenih) radim 6 mjeseci. Nakon probnog roka, dobila sam ugovor na određeno vrijeme u trajanju od 6 mj. koji mi ističe 5.8.ove godine. Ne znam dal će mi ga produžit, niti mi je to važno jer namjeravam na jesen promjeniti posao. Međutim, 9.6. idem na operaciju koljena uz koju se veže i bolovanje u trajanju od 2 mj. Zanima me da li mi mogu u to vrijeme dati otkaz (znam da ne mogu zbog bolovanja, ali bi možda mogli izmisliti nešto drugo)? Šef je izuzetno nepošten i zao čovjek. Zato mu još nisam ni rekla za operaciju. Da li me pravo štiti u tom vremenu bolovanja? Koliku plaću dobivam u tom vremenu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A od 05.08. još trideset dana imaš pravo na nadoknadu plaće zbog bolovanja na teret HZZO (bolovanje po isteku radnog odnosa), sa upisom i staža osiguranja za to vrijeme, naravno pod uvjetom da zadovoljavaš kriterije za bolovanje.

 

Inače visina nadoknade plaće ovisi o tvom prethodnom stažu osiguranja, te o visini osnovice, koju ne znamo. U najgorem slučaju 800 i kusur kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

zahvaljujem na odgovoru. Pročitala sam tekst o naknadi plaće za vrijeme bolovanja. Možete li mi samo objasniti što znači ovo:

 

"Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i općim aktima Zavoda, pod uvjetom da ima ostvaren uvjet prethodnog osiguranja.

 

Prethodno osiguranje je status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja.

 

Osiguraniku koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, odnosno 831,50 kuna, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust i prava na bolovanje zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu."

 

Da li to znači da ću dobiti samo 831,50 kuna s obzirom da nemam 12 mjeseci staža? A niti 18 u zadnje 2 godine :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija