Jump to content

Kaznena prijava protiv anonimne osobe?


MojNadimak

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima,

Zanimalo bi me da li je moguće (i ukoliko bi netko mogao objasniti koja je procedura) podnijeti kaznenu prijavu protiv anonimnog/nepoznatog počinitelja, a zbog kaznenog djela klevete?

Riječ je o nekoliko e-mail poruka poslanih medijima i mojem poslodavcu, a u kojima se iznose i osobne uvrede, ali i evidentne i lako dokazive neistine.

Napominjem, jer je možda važno za odgovor, da mi direktna šteta nije nanesena - niti jedan od medija nije objavio ništa od navedenog, a poslodavac je zatražio moje očitovanje, no nije posegnuo za bilo kakvim sankcijama.

Dakle, riječ je isključivo o konstantnim klevetama.

 

Drugi dio pitanja je, ima li u slučaju mogućnosti podnošenja prijave ikakve veze činjenica da ja u biti znam tko je pošiljatelj tih poruka? Poruke su anonimne i nepotpisane, ali ako imam opravdanu sumnju (prije nekog vremena ista osoba poslala je jednako optužujuće pismo, samo civiliziranije, tada potpisana) kakva je procedura s tim?

 

Na kraju, može li se uopće otkriti pošiljatelj anonimne e-mail poruke, odnosno da li se u slučaju podnošenja kaznene prijave barem pokuša ući u trag autoru putem IP adrese (čisto radi mogućnosti da je poslano s privatnog računala)?

 

Zahvaljujem vam na odgovorima, lijepi pozdrav.

M.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Putem E-maila se može doći do pošiljatelja, ali ne uvijek. To ovisi odakle je slana poruka, s koje IP adrese i slično.

 

Postupak se vodi privatnom tužbom - dakle bez državnog odvjetništva. U postupku bi najprije trebali zatražiti putem istražne radnje lociranje IP adrese, odnosno onoga tko je slao e-mailove.

 

Znatno je naravno lakše naći počinitelja ako ima opravdane sumnje da je to baš neka osoba, ali dokazi su opet bitni i nećete ih moći drugačije pribaviti.

 

Ovo sve je gotovo nemoguće raditi sam pa prepopručam odvjetnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

Taj dio oko e-maila u biti znam, više me zanimala situacija u praksi i koliko su u slučajevima sličnim ovom nadležne službe uopće sklone da uopće pokušaju ući u trag - u mejlovima nema prijetnji, samo lažne klevete i, naravno, budući da su slane i medijima i poslodavcu, želja da se putem klevete i laži nanese direktna šteta.

Odvjetnika ću svakako uzeti ako se odlučim podnijeti prijavu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prakse je tu vrlo rijetka, ali sud ne bi trebao gledati da li se radi o ovakvim blažim djelima ili težim, već samo da li je zahtjev za provođenje određene istražne radnje osonovan. To znači da ćete morati učiniti vjerojatnim da je kazneno djelo počinjeno, odnosn o da se stvarno radi o kleveti - dakle da počinitelj zna da stvari nisu kao što ih on sam piše

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija