MojNadimak objavljeno: 19. svibanj 2008. Dijeli objavljeno: 19. svibanj 2008. Lijepi pozdrav svima, Zanimalo bi me da li je moguće (i ukoliko bi netko mogao objasniti koja je procedura) podnijeti kaznenu prijavu protiv anonimnog/nepoznatog počinitelja, a zbog kaznenog djela klevete? Riječ je o nekoliko e-mail poruka poslanih medijima i mojem poslodavcu, a u kojima se iznose i osobne uvrede, ali i evidentne i lako dokazive neistine. Napominjem, jer je možda važno za odgovor, da mi direktna šteta nije nanesena - niti jedan od medija nije objavio ništa od navedenog, a poslodavac je zatražio moje očitovanje, no nije posegnuo za bilo kakvim sankcijama. Dakle, riječ je isključivo o konstantnim klevetama. Drugi dio pitanja je, ima li u slučaju mogućnosti podnošenja prijave ikakve veze činjenica da ja u biti znam tko je pošiljatelj tih poruka? Poruke su anonimne i nepotpisane, ali ako imam opravdanu sumnju (prije nekog vremena ista osoba poslala je jednako optužujuće pismo, samo civiliziranije, tada potpisana) kakva je procedura s tim? Na kraju, može li se uopće otkriti pošiljatelj anonimne e-mail poruke, odnosno da li se u slučaju podnošenja kaznene prijave barem pokuša ući u trag autoru putem IP adrese (čisto radi mogućnosti da je poslano s privatnog računala)? Zahvaljujem vam na odgovorima, lijepi pozdrav. M. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 20. svibanj 2008. Dijeli odgovoreno: 20. svibanj 2008. Putem E-maila se može doći do pošiljatelja, ali ne uvijek. To ovisi odakle je slana poruka, s koje IP adrese i slično. Postupak se vodi privatnom tužbom - dakle bez državnog odvjetništva. U postupku bi najprije trebali zatražiti putem istražne radnje lociranje IP adrese, odnosno onoga tko je slao e-mailove. Znatno je naravno lakše naći počinitelja ako ima opravdane sumnje da je to baš neka osoba, ali dokazi su opet bitni i nećete ih moći drugačije pribaviti. Ovo sve je gotovo nemoguće raditi sam pa prepopručam odvjetnika Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MojNadimak odgovoreno: 20. svibanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 20. svibanj 2008. Hvala na brzom odgovoru! Taj dio oko e-maila u biti znam, više me zanimala situacija u praksi i koliko su u slučajevima sličnim ovom nadležne službe uopće sklone da uopće pokušaju ući u trag - u mejlovima nema prijetnji, samo lažne klevete i, naravno, budući da su slane i medijima i poslodavcu, želja da se putem klevete i laži nanese direktna šteta. Odvjetnika ću svakako uzeti ako se odlučim podnijeti prijavu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 20. svibanj 2008. Dijeli odgovoreno: 20. svibanj 2008. Prakse je tu vrlo rijetka, ali sud ne bi trebao gledati da li se radi o ovakvim blažim djelima ili težim, već samo da li je zahtjev za provođenje određene istražne radnje osonovan. To znači da ćete morati učiniti vjerojatnim da je kazneno djelo počinjeno, odnosn o da se stvarno radi o kleveti - dakle da počinitelj zna da stvari nisu kao što ih on sam piše Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MojNadimak odgovoreno: 20. svibanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 20. svibanj 2008. Ispričavam se, samo još ovo. Ako se ne varam moguće je paralelno podnijeti, odnosno u istom zahtjevu i tužbu zbog uvrede? Jer, pisma obiluju i konkretnim uvredama. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 22. svibanj 2008. Dijeli odgovoreno: 22. svibanj 2008. Može se raditi istodobno i o uvredama pa možete asve odradtit jednom istražnom radnjom ili privatnom tužbom Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.