Jump to content

neuplaćivanje doprinosa i bolovanje


gyfu

Preporučene objave

Pozdrav

 

Suprug mi je zaposlen u firmi na neodređeno vrijeme s probnim rokom od 6 mjeseci koji je upravo istekao. Poslodavac nije uplaćivao mirovinsko i zdravstveno. Suprug je zadnjih tri mjeseca na bolovanju i HZZO ne može isplatiti naknadu jer poslodavac nije uplatio doprinose ni za jedan mjesec kao ni zadnju plaću ni naknadu koju je dužan za 42 dana bolovanja. Prijavljen je državnom inspektoratu ali od njih ni glasa....Poslodavac ima političke i ine veze pa pretpostavljamo da je sklopio nagodbu ili dogovor s poreznom (?). Suprug samo želi nazad svoju radnu knjižicu, dokaz o uplaćenim doprinosima i zadnju plaću što je ovaj i dužan. Kako to učiniti? Poslodavac ga je pozvao na razgovor u ponedjeljak na kojem bi mu vjerojatno ponudio gotovinu i sprazumni otkaz, znači li to da kad vraća radnu knjižicu to ne može učiniti bez uplaćenih doprinosa i može li se to uopće ako bolovanje još traje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno toga si pobrkala, al ajde idemo iz početka:

 

1) Poslodavac nije uplaćivao mirovinsko i zdravstveno. Suprug je zadnjih tri mjeseca na bolovanju i HZZO ne može isplatiti naknadu jer poslodavac nije uplatio doprinose ni za jedan mjesec kao ni zadnju plaću ni naknadu koju je dužan za 42 dana bolovanja

 

 

HZZO u ovom slučaju ne isplaćuje nikakvu naknadu, obveza isplate nadoknade plaće za vrijeme bolovanja je obveza poslodavca, osim u slučaju nelikvidnosti poslodavca, te se takva vrsta prava ostvaruje kod HZZO uz predočenje propisanih dokaza, te se nakon proteka roka od 42 dana isplaćena naknada regresira od HZZO (pod uvjetom da je isplaćena)

 

2) Poslodavac ima političke i ine veze pa pretpostavljamo da je sklopio nagodbu ili dogovor s poreznom (?)

 

I ukoliko je i poslodavac sklopio bilo kakav s poreznom upravom to ne bi trebala biti tvoja briga, nipočemu

 

3) Suprug samo želi nazad svoju radnu knjižicu, dokaz o uplaćenim doprinosima i zadnju plaću što je ovaj i dužan.

 

Poslodavac nije dužan radniku dati bilo kakv dokaz o plaćenim doprinosima. A ukoliko Vaš suprug želi radnu knjižicu, vjerujem da istu bez problema može dobiti.

 

4) Poslodavac ga je pozvao na razgovor u ponedjeljak na kojem bi mu vjerojatno ponudio gotovinu i sprazumni otkaz, znači li to da kad vraća radnu knjižicu to ne može učiniti bez uplaćenih doprinosa i može li se to uopće ako bolovanje još traje?

 

Pričekaj ponedjeljak, pa javi što je to bilo (sporazumni raskid, nastavak radnog odnosa????)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Prvo puno hvala na objašnjenjima, post sam pisala u žurbi pa stoji da sam neke stvari nejasno posložila. Inače, prošao je ponedjeljak...ne baš najbolje. Direktor je pitao mog supruga da kaj mu je trebalo da ga prijavljuje inspekciji i da li mu je jasno da može zagorčati život i njemu i njegovoj obitelji (ovo je doslovni citat), tako da eto, barem znamo da je drževni inspektorat postupio po dužnosti i izašao na teren. Iako sam mislila da mu neće reći tko ga je prijavio... I bojali smo se takve njegove reakcije i iskreno se nadam da mu prijetnje nemaju pokrića :(

Sad je na nama da čekamo, a na njemu da plati.

Do sada je htio da suprug potpiše sporazumni ugovor po kojem mu firma ništa više ne duguje (a dužni su jednu punu plaću i naknadu za bolovanje u trajanju od 4 mjeseca) i da je to jedini način da dobije radnu knjižicu (?!), Sada se nadamo da će po posjeti inspektorata ipak isplatiti što je dužan plus naravno obvezni doprinosi državi. Nadamo se...jer kako je krenulo tko zna što još možemo očekivati.

Imate li kakav konstruktivan savjet? Samo molim bez onog dajte ga u novine, prijavite policiji i slično jer nije nam do bockanja s rogatim:(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav!

Trakavica i dalje traje, poslodavac muža vrijeđa preko telefona i govori mu da mu neće isplatit plaće jer će tako i tako krepati...užas. Moram priznati da smo se našli u glupoj poziciji, ne znamo što dalje. Suprug je i dalje na bolovanju, poslodavac nije uplatio ništa niti namjerava, inspektorat se ne javlja...

Imamo dva pitanja:

Može li suprug dati izvanredan otkaz s obzirom na to da je na bolovanju? I postoji li način da nakon prestanka radnog odnosa (mislili smo poslat pisani otkaz s povratnicom i tražit da pošalje radnu knjižicu)suprug dobije zarađenu plaću?

Help lijepo Vas molim :klanja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija