Jump to content

Darovni ugovor..tko osporava


gianna

Preporučene objave

gianna je napisao:

Stan mi je darovao pokojni otac, da li sada majka moze osporiti darovanje jer je ona jedini njegov nasljednik, ima li ona na to pravo i kako bih u tom slucaju to mogla sprijeciti?

 

e sad.. je li taj stan bio ISKLJUČIVO vlasništvo tvog oca? Dakle, da ga je imao prije ulaska u brak ili ga nasljedio? Ili se radi o imovini stečenoj za vrijema braka radom supružnika?

Pretpostavljam da je otac bio upisan kao samovlasnik (jedini vlasnik)navedene nekretnine, pa je lako i izvršio darovanje. Jer, da je i majka upisana, onda bi oni bili suvlasnici pa bi i njezin potpis bio potreban kod darovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gianna je napisao:

Moj otac je bio samovlasnik, al stan je stecen u braku, znaci li to da majka nema nista s darovnim ugovorom, hvala Vam lijepa unaprijed.

 

To znači da majka može pobijati taj ugovor i dokazivati da je on predstavljao bračnu stečevinu, prema tome, ako to uspije dokazati, kao jedine nasljednice naslijediti ćete taj stan na jednake dijelove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na svoju bračnu stečevinu, vaša majka ima pravo na određene nasljednopravne zahtjeve.

Vaša majka može tražiti vraćanje dara zbog povrede nužnog dijela, ili može tražiti da se dar uračuna u vaš nasljedni dio, što de facto ovisno o imovini može značiti da više nećete iza oca dobiti ništa.

To što ćete vi prepisati stan na nekog drugog ne mijenja činjenicu da vas je otac darovao, tako da postoji mogućnost i isplate protuvrijednosti stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam ako je vec prosla ostavinska rasprava, a ja sam se ionako odrekla svih ostalih nasljedjivanja, cak i svog nuznog dijela, u majcinu korist, da se vise to ne moze racunat u nasljedje..a u oporuci stan nije ni spominjan kao ostavstina.To je sve bilo prije 2 godine, sad dal se moze sve to vracati unatrag i to prakticki znaci da darovan stan nikad ne moze ni postati moje vlasnistvo na bilo koji nacin?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija