Jump to content

Etaziranje bez pristanka drugog suvlasnika


antares

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Kratkim uvidom u ostale topic-e vidio sam da je korisnik "Step" vec otvorio slicnu temu no svejedno cu otvoriti novu. Nadam se da nikome ne smeta.

 

Situacija je slijedeca. Vec nekoliko godina traje sudski spor izmedju 2 osobe oko podjele roditeljske imovine. Problem je podjela stana relativno velike kvadrature koji je, u dva idealna dijela, u zajednickom vlasnistvu navedenih osoba. Radi se o stanu na dvije etaze - gornja je stan kao takav a donja je "zajednicki prostor" dosta velike kvadrature koji je sastavni dio tog stana od kada on postoji. Te su dvije jedinice i medjusobno spojene.

 

Moje je pitanje kako etazirati odnosno ukljuciti taj "zajednicki prostor" i navedeni stan u jednu cjelinu koja se dijeli u idealnim dijelovima ako druga osoba u sporu ne priznaje taj "zajednicki prostor"? Svi se sustanari slazu da se radi o prostoru koji cini cjelinu sa stanom no drugoj osobi u sporu ne ide u prilog da se dijeli veca kvadratura. Sto se moze uciniti?

 

Vazno je i napomenuti kako "druga osoba" cijelo vrijeme stanuje u tom stanu i, naravno, koristi taj "zajednicki prostor".

 

Od nekoliko sam strucnijih osoba dobio savjet o pokretanju tzv. razvrgnuca suvlasnistva. Je li to rjesenje i kako se uopce pokrece navedena procedura? Preduvjet je da nije obavezan pristanak "druge osobe" jer doticna niti ne bi pristala na bilo kakvu vrstu etaziranja ili razvrgnuca suvlasnistva. Koja mi pravna rjesenja / postupci preostaju?

 

Nadam se da je moje pitanje jasno a ukoliko nije mogu ga dodatno simplificirati.

 

Zahvaljujem svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg izlaganja vidljivo je da je stan geometrijski djeljiv, pa tu nebi bilo većih probleme.

Uzmite odvjetnika pa pokrenite kod suda zahtjev za etažiranje ili razvrgnuće suvlasnštva bez obzira što se druga strana tome protvi.

Sud će donijeti rješenje o podjeli ili suvlasničkim udjelima.Poslije će svaki moći prodati svoj dio ili od suvlasnika postati vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija