Jump to content

pomoć


melpi

Preporučene objave

Molim vas za savjet.Hitno je! Tuže me za klevetu, i to neopravdano. Određenu osobu sam prijavio za krivično djelo, za koje međutim nema dovoljno materijalnih dokaza, ali je predmet upućen na viši nivo tužilaštva. Ta ista osoba me tuži za klevetu, što ja smatram apsurdnim. Kleveta se sastoji od iznošenja netačnih informacija, bilo usmeno ili pismeno. Usmenog prenošenja nije bilo, a što se tiče pismenog, tu bi se jedino moglo raditi o krivičnom djelu lažnog prijavljivanja, a ne o građanskoj parnici za klevetu. Osim toga, od mene se traže velike sume novca, koje nemam,jer nisam u radnom odnosu, a takva potraživanja se ne mogu prenijeti na članove domaćinstva. Ono što je važno da naglasim jeste da je odnosna osoba doista izvršila to krivično djelo, i da znam da je istina na mojoj strani, ali u vidu indicija, a ne sigurnih materijalnih dokaza. Isto tako, ta osoba je i prije prijavljivana, ali uvijek zbog nedostatka dokaza biva oslobođena. Ja znam da govorim istinu, ali se bojim i molim vas za savjet. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ste iz BiH. Ukoliko jetse odmah cu reci da Krivicni zakon BiH ne poznajem detaljno, ali mogu reci da za definiranje kaznene prijave kao klevete trebaju postojati osobito vazne okonosti da vas se proglasi krivim.

 

Naime ako ste imali razloga za sumnju da je osoba pocinila navedeno kazneno djelo, onda ne bi smjeli odgovarati jer je po Zakonu o krivičnom postupku svaka osoba koja ima saznanja da je počinjenno krivično djelo, dužna o tome obavijestiti tužilaštvo ili poiciju.

 

Dakle tu Vam leži osnova za oslobođenje. Imali set saznanja koja ste po svojoj zakonskov OBVEZI prenijeli tužilaštvu (putem policije ili direktno)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija