Jump to content

Podstanarstvo "na crno":


teglica

Preporučene objave

Kako odseliti bez štete po sebe ili vlastitu imovinu?

 

Trenutno se nalazim u prilično nezahvalnoj situaciji i zato molim sve ljude dobre volje za savjet. Također molim da pročitaju sav text

 

U ovom stanu "na crno" živim već godinu i pol (+ cimeri). Čovjek, tzv. stanodavac ima moj (naš) polog(e).

 

Najavili smo mu selidbu za 15 dana, ali on protestira.

 

20.7. trebali bi mu platiti stanarinu za period do 20.8. Međutim, kako selimo za 15 dana, odlučili smo mu ostaviti polog da mu bude za stan i režije do tog njegovog 20.8. (trebalo bi biti itekako viška, al nije nam palo na pamet bolje rješenje). Naravno, da mu sad damo novac pa naknadno tražimo polog ne bi nam ga htio vratit. Da bi bilo idealno platit ono što mu stvarno dođemo, ne treba ni spominjati... Možemo li na nekakav način izvršiti na njega pritisak (npr. ne-fizičkom prijetnjom) a da nam vrati polog i u miru nas pusti da odemo?

 

Strahujem da će nam promijeniti bravu dok nas nema kod kuće ili uništiti naše stvari... Da li da ga preduhitrim i prva promijenim bravu? (mislim da lik nije vlasnik stana, piše dolje pod 2.) Znam da je čovjek stvarno pohlepan i iznenađen time što ovoga puta svi selimo. Zato se i bojim da je spreman na svašta. Btw, u ovom stanu je sa mnom sve što ja imam.. Od kompa do odjeće i knjiga.. Znam da nekom zvuči to sve jadno, al zasad još nemam nikakve dodatne vrijednosti Međutim da me netko liši i ovoga, ja ne bih imala apsolutno ništa.. Ima li načina da zaštitim sebe i stvari dok živim u ovom stanu?

 

Imam još pitanja, a tu su i neke, po meni, zanimljive činjenice:

 

1. Ukoliko mi netko iznajmljuje stan mimo zakona (nema ugovora o najmu, a podstanari plaćaju stanarinu), vrijedi li zaprijetiti pozivom u poreznu upravu ili je bolje stanodavca prijaviti dok još živim u stanu? Što bih prijavom mogla postići (ak se uopće išta postiže)? Tj. kako porezna funkcionira nakon što zaprimi obavijest? Na koji način porezna istražuje je li po srijedi doista kršenje zakona? Naime, sve što ja imam su skenirani računi, milijun svjedoka koji znaju da živim ovjde, fotografije itd.. Da li to poreznoj treba?

 

2. Je li osoba na koju stižu računi nužno i vlasnik stana? Drugim riječima, naši računi stižu na ime umrle osobe (gđa je mrtva od 2004.; jedna od ovih ovjde http://www.vjesnik.com/pdf/2004%5C06%5C04%5C21A21.PDF), a novac "na ruke" sakuplja čovjek koji je, sudeći prema jednoj fotografiji koju smo pronašli, na neki način bio rodbinski povezan s tom ženom. Bila sam već jednom u stanu u kojem su računi stizali na ime mrtve osobe i vlasnička prava nisu bila čista. Je li to i ovdje slučaj? Ide li nam to na ruku?

 

3. Bi li me čovjek mogao tužiti kad bih na internet stavila njegovo ime i prezime te skenirane račune (od stana, kao i vlastite koji mi stižu na ovu adresu), stanja brojila i sl. koji dokazuju da ovdje živim već duže vrijeme, kao i da on nije vlasnik stana. Inače, sasvim slučajno znam kako se zove, što i gdje radi... On nam se sam u početku lažno predstavio, a nemamo ni njegov fixni broj il sl..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjeka si ocrnila do zla boga, iskopala si mu 10 trnaca u oku, a u svom nijedno nisi pronašla?

 

Nemaš fixni broj poslodavca? :vrti: Big deal. Mnogi ljudi ni nemaju fixni telefon.

Ti bi mijenjala bravu? :vrti: Mani se američ kih filmova.

Tebi nisu poznati vlasnički odnosi? :vrti: Ni ne moraju ti biti, vjerojatno je postupak ostavine već proveden po javnom bilježniku, zašto bi ti morala biti upućena tko je što nasljedio i koliko?

Prijavit ćeš ga jer nema ugovora o najmu? :vrti: Ugovor o najmu mora se sklopiti između 2 osobe. Ako vam ga nije ponudio, što ga niste tražili? A ako ste ga tražili, pa je odbio, što ste odlučili živjeti tu?

Računi koji stižu na tuđe ime dokazuju da on nije vlasnik stana? :vrti: Ne, to ništa ne dokazuje.

Čovjek je pohlepan? :vrti: A tko nije?

I da, mogao bi te tužiti kad bi ga prozvala na internetu. Ili misliš da se ljude može blatiti nekažnjeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija