Jump to content

Zaštita privatnosti radnika

Preporučene objave

objavljeno:

Članak 22. ZOR-a:

(1) Osobni podaci radnika smiju se prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo ako je to određeno ovim ili drugim zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa, odnosno u svezi s radnim odnosom.

Da li u osobne podatke spadaju CV-ovi, tj. da li poslodavac smije CV-ove s imenom i prezimenom zaposlenika slati npr. prilikom prijave na (komercijalni) natječaj?

odgovoreno:

Ja bih rekla da bi CV-ji potpadali pod te osobne podatke pa se smiju koristiti ukoliko je u svrhu posla (javljanje na komercijalni natječaj).

Da bi firma dobila posao, valjda se hvali expertima koje ima da bi bila konkurentna na natječaju, što dokazuje CV-jima. Nekak mi to zvuči logično, ali ja nisam pravnik.

odgovoreno:

Ne vidim kakva je veza između "radnog odnosa" navedenog u paragrafu zakona i poslovanja poduzeća - pa nisu to iste stvari.

Još bi razumio da poduzeće daje podatke o kvalifikacijama zaposlenika, ali *ne* zajedno s njihovim imenima i prezimenima!

odgovoreno:

Čini mi se, ako firma ne dobije poslove, neće moći zapošljavati radnike, pa je to nekako u vezi s radnim odnosom tih radnika. Posve druga stvar bi bila da podatke ustupa okolo da bi vas netko ugnjavljivao ponudama i pokušavao vam nešto prodati. Evo, bio takav nekakav slučaj ovdje na Legalisu opisan: INA ustupa podatke svojih radnika Diners-u i onda oni fino radnicima, bez da su ovi tražili, naprave kreditne kartice. To mi se čini nedvojbenim kršenjem odredbi o rukovanju s osobnim podacima radnika.

Sad, ovo su stvarno finese. Osobni podaci su sve - i ime, prezime, kvalifikacije, u vezi dobivanja posla šalju te podatke na natječaj. Bi li mogli bez spominjanja konkretnih imena - vjerojatno da, ali valjda to čine zbog personaliziranog pristupa ili što ja znam...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija