Jump to content

Istovremeni neuvjetovani otkaz po meneđerskom ugovoru i ugovoru o radu


Rinaldo

Preporučene objave

Zasnovao sam radni odnos prema čl. 8. i čl.11 Zakona o radu na neodređeno vrijeme bez probnoga rada , potpisom ugovora o radu dne 02.01.2006. na temelju je kojeg je izvršena prijava kod HZZO i Mirovinskog.

Istovremeno sam potpisao meneđerski ugovor-pomoćnik dir.poduzeća na neodr.vrijeme uz probni rok od 6 mjeseci, sa otkaznim rokom od 90 dana i otpremninom u visini 3 ugovorene mjesečne netto plaće,Otkazni rok je trebao završiti 08.05.2006.U međuvremenu sam se teško razbolio od jakog stresa-PTSp iz radnog odnosa.Smatram da sam nezakonito ,(po nijednom dokumentu vezanom uz Zakon o radu dobio preko noći, bez ikakva objašnjenja otkaz).

Razbolio sam se dne 02.05.2006 ,dakle 6 dan prije završetka otkaznog roka i od tad traje moje liječenje.

Nije mi sasvim jasno što je poslodavac htio potpisom dva ugovora.

Činjenicu da imam i ugovor o radu , tumačim, kako je ugovor o radu bio sklopljen upravo u smislu jamstva radnog odnosa u slučaju prestanka menadžerskog ugovora.

Jesam li u pravu ?

Otkaz menadžerskog ugovora mi je uručen 07.2.2006. ali u istom dopisu pod nazivom predmeta stoji : Otkaz meneđerskog ugovora,u točci ad 3)poslodavac jednostrano navodi „da se radni odnos ,kao i sve obaveze ugovornih strana jedne prema drugoj,prestaju istekom otkaznog roka. Konstatiram da se otkazi ,meneđerski i onaj iz ugovora o radu ne daju pod jednakim uvjetima i ne u takvoj pisanoj formi ,jesam li u pravu.

S obzirom da imam dva ugovora , ako mi je otkazan meneđerski ugovor ,to je onda samo jedan ugovor.Tražio bih izvršenje prava iz jednog i drugog ugovora.

Sama činjenica da sam dobio otkaz po meneđerskom ugovoru mislim da nije i razlog za otkaz po potpisanom ugovoru o radu .Otkaz nije preciziran kao izvanredni i uvjetovani,odnosno redovni te je bez ikakva pismena ili usmena obrazloženja.

Potpisao sam primitak istoga, tako ga uzevši samo na znanje.Tvrdim da svaki otkaz koji daje poslodavac mora biti opravdan, u skladu sa Zakonom i donesen u propisanoj proceduri i propisanoj formi.Radni su odnosi ugovorni odnosi, pa ugovorne strane - poslodavac i radnik, bi trebale slobodno uređivati svoje odnose u radu, u skladu sa zakonom o radu

Da li po ovome,smatrate da ugovor o radu na neodređeno vrijeme nije niti prestao , budući nije na zakonit način otkazan, niti je prestao na bilo koji drugi način u skladu sa Zakonom.Da li se tu radi o izvanrednom otkazu po čl. 107 ili redovnom otkazu po čl. 106 ZR nije mi pravno jasno stoga .Da li otkaz iz radnog odnosa mogu osporavati u skladu sa Zakonom o radu jer nije primjenjen čl.110 (st.1) i (st.2), čl. 111 u cjelosti i čl.112.(st.1) te čl. 113.(st.3) ZR.Imam li pravo na otpremninu imam li pravo na plaćeni godišnji odmor po eventualnom prestanku liječenja!

Mogu li tužiti poslodavca za nanesenu bol i štetu do invalidnosti jer moram u invalidsku penziju?.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi uopće mogao pokrenuti spor pred sudom, trebaš poslodavcu uložiti zahtjev za zaštitu prava (u kojem ćeš zatražiti da otkaz stavi izvan pravne snage) u roku od 15 dana od dana od kada ti je uručen otkaz. Ne učiniš li to, nećeš sudski moći osporavati otkaz.

Materijalna prava možeš potraživati u roku od 3 godina od povrede prava, odnosno od saznanja za povredu.

Ako si imao 2 ugovora, a samo jedan je otkazan, to ne znači da je otkazan i drugi, jer se svaki mora posebno otkazati, kao što su i zaključeni neovisno jedan od drugog. Paziti na rok za ZZP.

Nakon proteka tog roka teče vam 15 dana za tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija