Jump to content

Služnost, dosjelost, suvlasnici???


Teae

Preporučene objave

Živim u kući koja ima nekoliko suvlasnika. Među suvlasnicima su i dvije osobe koje imaju suterenske prostorije koje ne koriste. Parcela naše kuće graniči sa njihovom parcelom na kojoj se nalazi njihova kuća u kojoj oni žive. Njihova parcela nema drugog pristupa, pa oni nesmetano prolaze godinama (više od 20) kroz našu. Pa ne možemo im ometati prolaz kad ionako prolaze kroz parcelu koje su suvlasnici! Nedavno su te osobe predložile upis u z.k. služnosti puta u korist njihove parcele (koju su oni, kako kažu, ionako stekli dosjelošću)iako je sada na pomolu gradnja ceste koja bi im omogućila pristup do kuće a da ne prolaze kroz našu parcelu. Pretpostavljam da je razlog tom iznenadnom prijedlogu planirana prodaja njihove kuće pa tako žele urediti i pitanje pristupa.

Pitanja glase:

1) Da li je uopće moguće tražiti služnost prolaza na parceli koja je u suvlasništvu osoba koje bi bile korisnici iste služnosti?

2) U trenutku kupnje nekretnine tj. kada smo postali suvlasnici, pojma nismo imali da bi se tako nešto tj. opterećenje nekretnine služnošću sada moglo zbivati, jer ista nije bila upisana u z.k. u trenutku kupoprodaje. Kakva su naša prava?

3) Ukoliko bi postojala mogućnost međusobnog dogovora da im se omogući prolaz, da li je moguće to ostvariti na način da ne prolaze automobilima kroz dvorište kao što su to činili do sada?

Unaprijed hvala na odgovorima. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija