Jump to content

Stan u turistickom mjestu, pricuva i osiguranje zgrade ne postoji


Winston

Preporučene objave

Postovani korisnici Legalisa!

Kupila sam stan u zgradi koja se nalazi u turistickom mjestu. Inace zivim na moru. Medjutim, od svih 30 stanova koji postoje u navedenoj zgradi, samo je ukljucujuci mene troje stalnih stanara. Ostali su vikendasi, iznajmljivaci na crno i oni treci koji nemaju niti ime na postanskom sanducicu. Problem je u tome sto se ne moze dogovoriti zajednicka pricuva niti osiguranje, jer ostale ocito boli djon sta bi se moglo dogoditi sa zgradom, niti da li je cista ili prljava, niti da li ce jednog dana bura odnjeti krov itd. itd....

E sad... sto se moze uciniti da se to promjeni? Ne bi li grad sam trebao kontrolirati da li sve zgrade imaju uredjeno vodjenje i odrzavanje zgrada putem nekog inspektora?

Da ne duzim... sto mogu uciniti? Po mogucnosti anonimno da ih natjeram da se brinu o svome odnosno zajednickom vlasnistvu?

Svi stanovi imaju vlasnike.

Unaprijed hvala najljepse!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako suvlasnici nisu sklopili međuvlasnički ugovor i temeljem njega i ugovor o upravljanju s firmom ovlaštenom za poslove upravljanja, imenuje se prinudni upravitelj silom zakona (Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima).

 

Poslove prinudne uprave vrši upravitelj kojega je za to ovlastila lokalna samouprava.

 

Dakle, informirajte se tko je prinudni upravitelj u tom gradu (najvjerojatnije je to najveće lokalno poduzeće za poslove upravljanja) i obavijestite ih o stanju. Podatke o vlasništvu možete naći u z.k. posredstvom Interneta, njihova je dalje dužnost da pronađu službene podatke, odrede pričuvu itd. Ne trebate im dati sve detalje - dovoljno je da pokažete da zgrada ima barem 3-4 suvlasnika i da postoji vlasništvo nad posebnim dijelovima (stanovima).

 

Nebitno je da li se radi o stanovima za odmor ili stalni boravak. Obaveza financiranja zajedničkih troškova proizlazi iz samog vlasništva, a ne načina korištenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala KronicnaStranko!

Pronasla sam Zakon u Narodnim novinama, samo mi je jos trebalo tvoje uputstvo!

Nadam se da se nece ostvariti ono sto svgdje cujem... "Nikoga ne mozes prisiliti da nesto plati..." i "tvoj problem je cest i u drugim stambenim zgradama i tako je vec godinama..."

Hvala jos jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo je kako u mom mjestu 2003 godine bilo izmedju 150 - 200 stambenih zgrada bez uprave.

Ocito da stvar ne funkcionira i da ljudi ne shvacaju da je i sama zgrada njihovo vlasnistvo i da treba brinuti i za nju! Mozdajednog dana kada komad zbuke padne na neciji auto postanu svjesni???

Hvala jos jednom KronicnaStranko!

Jos samo da saznam ime i prezime osobe u opcini...

(Nadam se da me ostali sustanari nece kamenovati zbog ovog!) :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija