Jump to content

viđanje djeteta


brlog

Preporučene objave

Moj prijatelj ima problem sa viđanjem djeteta. Živio je u izvabračnoj zajednici i rodilo se dijete. Nakon dvije godine završili su na sudu radi psihičkog maltretiranja i dobio je zabranu prilaska koja je istekla, ali za isto djelo je dobio i godinu dana uvjeta koje ističe u studenom. Dijete je mogao viđati po prvom rješenju svakog drugog tjedna od 16-18 sati iako je živio s njom. Pošto sada više nisu u izvanbračnoj zajednici, on živi u Osijeku a ona u Vukovaru, htio bi dobivati dijete preko vikenda. Dijete je staro 4 godine. Prve dvije godine se otac starao o djetetu i njenoj baki dok je ona završavala ekonomski fakultet. Da li i kada on ima pravo na dobivanje djeteta? Zanima ga kome da se obrati u vezi svog slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg pitanja dalo bi se zaključiti da vaš prijatelj ima pravomoćno sudsko rješenje koje regulira način,mjesto i vrijeme susreta s malodobnim djetetom.

Ukoliko se isto ne ispunjava,a to priječi roditelj s kojim dijete živi, moguće je:

 

1.obratiti se podneskom CZSS ,te zatražiti da isti poduzmu mjere iz okvira svojih zakonskih ovlasti,propisanih Obiteljskim zakonom,čl.109.i čl.110 ObZ-a,a po prethodno utvrđenom činjeničnom stanju, koje će jasno ukazivati na kršenje prava djetata na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi.

 

2.pokrenuti ovršni postupak pred sudom,na osnovi pravomoćne sudske odluke koja regulira pravo djeteta na susrete i druženje

 

3.podnijeti kaznenu prijavi nadležnom općinskom državnom odvjetništvu temeljem čl.215.st 1. Kaznenog zakona protiv roditelja koji pravo djeteta krši.

 

Sve navedeno je moguće pojedinačno poduzimat ili sve odjednom,a što ovisi o okolnostima konkretnog slučaja.

 

Međutim,ukoliko je majka djeteta promjenila prebivalište,a s njom i dijete,što predstavlja nove životne okolnosti,potrebno bi bilo zatražiti izmjenu u izvanparničnom sudskom postupku dosadašnjih načina susreta i družanja malodobnog djeteta s roditeljem s kojim dijete ne živi.

Izvanparnični sudski postupak se pokreće pred nadležnim općinskim sudom prema mjestu sadašnjeg prebivališta djeteta.

 

Sud bi trebao u izvanparničnom postupku donijeti novu odluku o susretima i druženjima, pri tome prevenstveno uzimajući u obzir najbolji interes djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija