Jump to content

Plaćeni godišnji odmor


frane1983

Preporučene objave

Pozdrav,imam nekoliko pitanja .

Radio sam u jednoj firmi 2 godine 11 mjeseci i 22 dana i dobio sam otkaz, međutim meni je ostalo 15 dana neiskorištenog godišnjeg odmora. S tim godišnjim bih ja prešao granicu od 3 godine pa mi je poslodavac platio tih 15 dana godišnjeg. Zanima me postoji li tu kakvo kršenje zakona i mogi li ja tu izvući kakvu odštetu ili slično. Inače radio sam od 01.01.2005 do 23.12.2007. ali sam se opet u međuvremenu vratio 01.03. do 01.05. Sad trenutno ne radim i ne planiram više raditi u toj firmi. Firma je inače dobrostojeća.

Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio i unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Kakav ste otkaz dobili? Izvanredan?

 

2. Kada Vam je uručen taj otkaz?

 

Nadalje, ne može se platiti radniku da ne koristi godišnji odmor jer se radnik, prema Zakonu o radu NE MOŽE odreći korištenja godišnjeg odmora.

 

Odgovorite mi na prva 2 pitanja pa ću Vam savjetovati što dalje činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.otkaz nije bio izvanredan, ugovor na određeno mi je trajao do 31.12.2007

2.otkaz mi je uručen 23.12.2007.,s time da sam do 31.12.2007 iskoristio nekoliko dana godišnjeg ali mi je svejedno ostalo 15 dana.

Zanima me me šta s tim godišnjim i da li su bez obzira na ugovor na određeno oni meni morali dati taj godišnji...

Da li su oni mene morali stalno zaposliti ako sam ja radio više od tri godine u komadu bez prekida bez obzira na ugovor na određeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam na kojem ste mjestu radili pa vam ne mogu dati ni pozitivan ni negativan odgovor može li se prema ZOR-u vaš rad duži od 3 godine na ugovor na određeno smatrati radom na neodređeno. Ovo stoga što je ZOR opći propis a za neka su radna mjesta predviđeni posebni propisi koji su specijalniji u odnosu na Zakon o radu koji je generalan. A specijalan zakon uvijek ima prednost pred općim zakonom.

Zašto niste iskoristilio cijeli godišnji? Nisu vam dali da iskoristite? U tom slučaju imate pravo tražiti novčanu naknadu pred sudom za godišnji odmor neiskorišten krivnjom poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

frane1983 je napisao:

Od 01.01.2005 do 01.02.2007. sam radio na radnom mjestu kao pomoćni radnik, a od 01.02.2007 do 31.12.2007 sam imao ugovor kao vozač viljuškara.

Poslodavac mi je platio godišnji baš zato da ne bih prešao prag od tri godine.

 

Nije Vam poslodavac platio GO da ne bi prešli prag od tri godine, osim ako je :-? . Naime, Vi prag od tri godine niti niste prešli jer se računa tri godine provedene na istom radnom mjestu. Dakle, vi ste na zadnjem radnom mjestu bili od 1.2.2007. - 31.12.2007. Tako poslodavac niti nije imao obvezu dati Vam ugovor na neodređeno niti produžiti ugovor na određeno.

 

ZOR kaže:

Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog rad­nika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom do­pušteno.

 

E sad, ako možete dokazati da ste Vi ustvari radili isti posao sve tri godine, bez obzira što Vam je mijenjan naziv radnog mjesta, to mijenja stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija