Jump to content

Izvanknjižnovlasništvo u knjižno - promjena u broju čestice


Miri7

Preporučene objave

Evo mog problema!

1974. čestica je bila izvanknjižno vlasništvo i imala je broj 3334, 1981 formirane su katastarske općine i čestica je upisana kao broj 222.

Kako mogu dokazati da se radi o istoj čestici i upisati svoje vlasništvo - godinama je čestica u mojoj obitelji i nitko drugi na nju ne polaže nikakvo pravo!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priča je zapravo vrlo jednostavna ali su je u gruntovnici zakomplicirali!

Izvanknjižni vlasnici parcele su bili moj pokojni djed i njegova sestra. Rješenjem o nasljeđivanju - koje se poziva na taj broj čestice koje je imala kao izvanknjižnovlasništvo čestica je podijeljena na dva dijela - jedan dio je u potpunosti postao vlasništvo sestre moga djeda, a drugi dio je suvlasništvo moga oca i njegove braće.

Kasnije se formirala katastarska općina - čestica je dobila novi broj - pravilno je upisana čestica (dobila je novi broj) sestre mog djeda i ona kao isključivi vlasnik, a ova druga je gruntovno krivo provedena i kao vlasnici su navedeni moj otac, njegova braća ali i sestra moga djeda. Greška je učinjena u gruntovnici dok se u katastru kao posjednici ispravno navode samo moj otac i njegova braća.

Zatražili smo od gruntovnice ispravak netočnog upisa - zahtjevu smo priložili rješenje o nasljeđivanju pa čak i tabularnu izjavu sestre moga djeda koja priznaje pravo vlasništva mom ocu i njegovoj braći, priložili smo i posjedovni list i naglasili da smo kvalificirani posjednici od 1981. god.

Zahtjev za ispravak netočnog upisa nam je odbijen jer u rješenju o nasljeđivanju nije isti broj čestice (koja je tada bila vanknjižno vlasništvo) koji je sada u vlasničkom listu.

Što učiniti :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se radi o pogrešno navedenoj čestici možete putem nadležnog suda koji je rješavao nasljeđivanje zatražiti donošenje ispravka rješenja, ali ipak niste naveli jesu li ispunjene pretpostvke valjanog prethodnog,( od onoga od koga ste nekretninu rješenjem o nasljeđivanju naslijedili )upisa prava vlasništva. Što vam znači da ste u posjedu ili da ste kvalificirani posjednik, vanknjižni vlasnik i sl. To gruntovnicu ne zanima. Pravo na upis imate temeljem isprava i samo isprava. Ukoliko ne posjedujete ispravu podobnu za uknjižbu prava vlaništva, a to može biti i rješenje o nasljeđivanju onda postoji i drugi put, parnični ili izvan parnični, pojedinačni ispravni postupak kod općinskog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pokušaju pomoći ali mislim da ne razumijete moj problem

U vrijeme kada je sud donio rješenje o nasljeđivanju čestica je bila vanknjižno vlasništvo mog djeda i imala je određeni broj - recimo broj 7285 u rješenju o nasljeđivanju stoji da se radi o čestici koja je vanknjižno vlasništvo i da će se u zk.knjige upisati kada budu formiranje k.o. za područje na kom se čestica nalazi.

Kada se formirala k.o. čestica je dobila novi broj te je podijeljena na dva dijela - nastali su novi brojevi - recimo broj 365/1 i 365/2 - na prvoj je pravilno u potpunosti upisana kao vlasnica sestra moga djeda a na drugoj je nastala pogreška jer su kao suvlasnici upisani ne samo moj otac i njegova braća, već i sestra moga djeda.

Kada smo - a to je prije nekoliko mjeseci - uvidjeli tu grešku - zatražili smo od suda ispravak netočnog upisa - odnosno da se kao vlasnici upišu isključivo moj otac i njegova braća, zahtjevu smo priložili rješenje o nasljeđivanju pa i tabularnu izjavu sestre moga djeda koja ju je izdala u cilju ispravka tog netočnog upisa i navela da nikad nije polagala nikakva prava na tu česticu te da da je ta čestica isključivo vlasništvo mog oca i njegove braće.

Nažalost, sud je odbio ispraviti netočan upis - razlog - broj čestice u rješenju o nasljeđivanju i sadašnji broj čestice u zem.knjigama nisu isti.

Moj problem: kako dokazati da se radi o istoj čestici?

Ne mogu tražiti ispravak rješenja o nasljeđivanju - tada se radilo o čestici s brojem koje i je u rješenju - broj je promjenjen formiranjem k.o.

Vlasništvo na čestici mom ocu i njegovoj braći nitko ne osporava - ali se kao suvlasnik pojavljuje sestra moga djeda koja to stvarno nije.

Što učiniti - rok za žalbu na rješenje mi polako istječe - pa vas sve još jednom molim za savjet :-?:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija