Jump to content

tužba protiv fakulteta


Marcus1122

Preporučene objave

Poštovanje,

 

zanima me kome bi se mogao obratiti ako smatram da se fakultet ne pridržava odredbi zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obraovanju i postupa na štetu studenata.

 

Isto tako, dobrodošli su savjeti kako da se to što prije riješi jer se tiče prelaska studenata neobolonjaca na bolonjski program..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za konkretne povrede Vaših prava možete pokretati sudske ili upravne postupke, ovisno o čemu se radi.

 

Za općenite propuste možete se obratiti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

 

Možete se obratiti i izravno gdinu. ministru Primorcu.

 

Za prvu adresu, ishod postupka ovisi o tome o čemu se radi.

 

Od druge adrese ne možete očekivati bogzna šta, jer su upravo oni za većinu tih propusta i odgovorni. Ali možda barem dobijete odgovor.

 

U pogledu treće adrese ne trebate imati nikakvih dvojbi. Taj ne odgovara na dopise i ne poduzima apsolutno ništa, provjerio osobno. Osim ako slučaj nije iskoristiv za pokazivanje pred novinarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.. napisao sam jedan tekst sa svojim tumačenjem zakona... pa bi htio da netko to pogleda ako nije problem.. studiram pravo, ali ipak je bolje čut mišljenje još kolega...

 

...napomena, radi se o tjeranju studenata na bolonjski program.. bolonja je uvedena 2005.god., a po tumačenju zakona minimalno do 2009, 2010 ili 2011 god. bi trebali imati pravo na studij po starom programu... no neke se zbog odredbe čl.32 pravilnika tjera na bolonju.. pa pogledajte ako vam se da...

 

unaprijed hvala..

 

 

NEUSKLAĐENOST ODREDBI STATUTA PRAVNOG FAKULTETA I PRAVILNIKA O PREDIPLOMSKOM I DIPLOMSKOM STUDIJU SA ZAKONOM O ZNANSTVENOJ DJELATNOSTI I VISOKOM OBRAZOVANJU

 

 

 

Prema odredbi članka 32. St. 1. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju student koji ni u roku od dvije godine nakon završene godine studija koju je posljednju upisao, ne položi ispite koji su propisani za tu godinu studija, dužan je ispite polagati po važećem studijskom programu i izvedbenom planu.

 

Taj članak se direktno protivi čl.116. st.3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji propisuje da Visoko učilište može ograničiti trajanje prava na završetak studija na određeni broj godina, ali ne na manji broj godina od onoga koji je studentu ostalo do završetka studija prema programu prema kojemu je započeo studij uvećan za dvije godine.

 

Isto tako, to se protivi čl.100.st.2 Statuta Pravnog fakulteta u Zagrebu koji propisuje da studenti koji su započeli studij na Fakultetu (dodiplomski, odnosno poslijediplomski) prema zatečenom nastavnom programu i planu imaju pravo dovršiti studij i steći odgovarajući akademski naziv prema uvjetima koji su važili do dana stupanja na snagu ovoga Statuta. To im pravo pripada do isteka akademske godine u kojoj se navršava sedam godina od dana kada su upisali prvu godinu dodiplomskog studija, odnosno pet godina od dana kada su upisali prvu godinu poslijediplomskog znanstvenog ili stručnog studija.

 

Isto tako, čl.54.st.2. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju propisuje da ukoliko su za studente određene u članku 100. i članku 101. Statuta Fakulteta povoljnije pojedine odredbe pravilnika po kojemu su upisali studij, imaju pravo po njima i završiti studij.

 

Pravilnik o dodiplomskom studiju koji je bio na snazi od 7.srpnja.1995. god. pa sve do 1.listopada.2005.god. kada stupa na snagu postojeći Pravilnik o prediplomskom i diplomskom studiju uopće ne sadrži odredbu prema kojoj student koji ni u roku od dvije godine nakon završene godine studija koju je posljednju upisao, ne položi ispite koji su propisani za tu godinu studija, dužan je ispite polagati po važećem studijskom programu i izvedbenom planu, dakle, pravilnik o dodiplomskom studiju se u pogledu ovoga pitanja može smatrati povoljnijim od postojećeg pravilnika te bi se u skladu s čl.54.st.2. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju trebao primjenjivati na sve studente koji su fakultet upisali između 7.srpnja.1995. god. i 1.listopada.2005.god.

 

Sadašnjim tumačenjem propisa prema kojima su već prošle godine neki od studenata bili prisiljeni na prelazak na bolonjski proces Pravni fakultet u Zagrebu otvoreno krši zakon primjenjujući članak 32. st. 1. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju na studente po starom programu jer je taj članak u suprotnosti s odredbom jače pravne snage, tj.

čl.116. st.3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

 

Paradoksalno, ali istinito, striktna primjena te odredbe u suprotnosti je sa čl.54.st.2. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju koji predviđa primjenu propisa pravilnika koji su povoljniji za studente, u ovom slučaju Pravilnik o dodiplomskom studiju iz 7.srpnja.1995.god.

 

Ako Pravni fakultet u Zagrebu nastavi s primjenom članka 32. St. 1. Pravilnika o prediplomskom i diplomskom studiju na studente kojima je Zakonom zajamčen duži rok studiranja po upisanom programu mogao bi se suočiti s povećim brojem tužbi od strane studenata naspram fakulteta, počevši radi većeg plaćanja školarina, dužeg razdoblja studija od 5 god. itd.

 

Isto tako, mislim da bi trebalo napomenuti da su svi studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu potpisali ugovor prilikom upisa na Pravni fakultet kojim su studenti i Pravni fakultet u Zagrebu obostrano prihvatili da će se rukovoditi odredbama tada važećeg Statuta Pravnog fakulteta u Zagrebu i Pravilnika o dodiplomskom studiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fakulteti, odnosno Sveučilište, dužni su djelovati u skladu sa odgovarajućim zakonima.

 

Ako se radi o povredama tih zakonskih propisa, onda su nadležna državna tijela. Ako se radi o načinu provedbe zakonskih propisa ili o stvarima koje zakonskim propisima nisu regulirana, onda su sveučilišta autonomna. Sam Bolonjski proces je definiran (i) zakonskim odredbama i kao takav (i) u nadležnosti Ministarstva. Pogledajte stranice MZOŠ.

 

Neovisno o tome: Ministarstvo bi - između ostaloga - trebala biti adresa na kojoj bi Vas trebali uputiti o tome kako možete ostvariti svoja prava.

 

U konkretnom slučaju biste prvo trebali proučiti "infrastrukturu" propisa (ja ih ne poznajem nego Vas samo usmjeravam, što Vam kao studentu prava ne bi trebalo biti teško primijeniti).

 

Prvo, pravilnik je provedbeni akt. On se donosi na temelju višeg akta koji može biti akt fakulteta (statut?), sveučilišta (statut?) ili izravno na osnovu odgovarajućeg zakona. To piše u uvodnim odredbama pravilnika.

 

U tim aktima mogu (ali ne moraju) biti propisani i postupci za dvojbene slučajeve. Npr. odgovarajuće tijelo je dužno raspraviti primjedbu koju je podnijelo x studenata itd...

 

Dakle, proučite to.

 

Ako je pravilnik donesen kao izravni podzakonski akt i u sukobu je sa zakonom, onda dolazi u obzir pokretanja postupka za ocjenu suglasnosti sa zakonom pred Ustavnim sudom. Moraju postojati i neki drugi preduvjeti za takav postupak, pogledajte malo praksu Ustavnog suda.

 

Ako smatrate da ste izravno oštećeni odnosno da su povrijeđene odredbe ugovora koji ste potpisali, te da to možete dokazati, onda možete podnijeti i tužbu, tj. ići u parnicu.

 

To zapravo ovisi o tome što hoćete - zaštiti svoja osobna prava ili inicirati međusobno usklađivanje propisa.

 

Jeste li pokušali na sve navedeno upozoriti dopisom dekana ili odgovarajuća tijela fakulteta koja donose pravilnike?

 

Usput, nisam siguran da Vaše tumačenje primjene povoljnjije odredbe u starom odnosno novom pravilniku drži vodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija