Jump to content

čl. 98. KZ-a


student_ri

Preporučene objave

Zamolio bi Vas za jedan pravni savjet.

Protiv mene je podnesena privatna tužba na temelju čl. 98-KZ-a

Sa privatnim tužiteljem bio sam blizu dogovora o nagodbi(novcani iznos od 5000kn,da li je to na temelju vaseg iskustva realan iznos s obzirom da se radi o laksim tjelensnim ozljedama ? )Rasprava je bila zakazana za 10.4 2008 godine međutim zbog privatnih razloga na njoj nisam mogao biti prisutan niti sam koga obavijestio o o tome. Zanima me da li je donesena presuda protiv mene jer do danas na kucnu adresu nisam dobio presudu ,a niti poziv na novu raspravu te ako je donesena koji je pravni lijek da se postupak vrati na pocetak zbog ljecnicke dokumentacije koju bi prilozio sudu i svjedoka koji bi posvjedocili o mojoj nevinosti te koje su realne mogucnosti da se dogovori nagodba jer kao studnetu prava(od 10mj 2 god)nagodba bi mi bila najbolja solucija .

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram prvo reći da nije loše imati čistu situaciju u kaznenoj evidenciji kada ste student prava (kao i to da se postupak protiv Vas ne vodi) iako bi Vam se to vjerojatno brisalo iz evidencije dok završite fakultet (ovisno o izrečenoj kazni/uvjetnoj)

 

Govoriti o realnosti 5000 kuna je teško. Pitanje koje se treba postaviti je "koliko to meni vrijedi".

 

Za tjelesnu ozljedu reba postojati dokaz tjelesne ozljede,a to je 99% lječnička potvrda koja može biti i lječnika opće prakse, odnosno lječnika s hitne.

Međutim to može biti i svjedok koji je vidio oštećenog da mu nakon udarca krvari nos npr.

 

Presuda protiv Vas nije mogla biti donesena jer se niste izjasnili o krivnji, odnosno pojavili na bar jednoj raspravi.

 

Glede Vaše krivnje/nevinosti imajte na umu da se ne dokazuje za krivnju tko je prvi počeo npr. vrijeđati, nego tko je nanio ozljedu i da li su eventualno postojale okolnosti koje isključuju krivnju ili protupravnost (nužna obrana, krajnja nužda, zabluda, nesretan slučaj...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam slično pitanje, pa da ne otvaram novu temu.

 

Daklem, spremam se napisati tužbu za naknadu štete zbog nanošenja tjelesne ozljede (čl. 98), a na temelju pravomoćne presude kojom je okrivljeni proglašen krivim i osuđen na 2 mjeseca zatvora (godinu dana uvjetno). Tjelesna ozljeda je hematom na glavi.

Zanim me koliko je "realno" (sudska praksa) tražiti specificirano po stavkama: za fizičke boli, za duševne boli zbog smanjene životne aktivnosti, pretrpljeni strah i ako ima još nešto što i koliko??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

kako vidim ovdje se govori o članku 98 kz-a pa ću ovdje postaviti pitanje vezano za isto da ne otvaram nove teme.

 

name, prije godinu dana moje dijete (11g) fizički je napao te nanio lakše tjelesne ozljede idiot od 36 godina.

detalje zainteresiranima za pomoć mogu poslatina mail :)

 

sada me interesira pošto je dotični priznao djelo i osuđen je na 8 mjeseci zatvora pretočeno u dvije godine uvjetno da li i na koji način možemo tražiti odštetu te visinu odštete - napominjm da se radi o malodobnom djetetu sa kojim nismo odlazili na psihijarijske terapije ( samo jednom odmah nakon događaja ) jer dijete je to opterećivalo i još više podsječalo na nemili događaj

 

i molim informaciju da li možemo javno objaviti njegovo ime sada kada je presuda pravomočna te da li možemo obavjestiti njegovog poslodavca o istome kao i roditelje i djecu koja se kreću u njegovom društvu a neznaju svi da je opasan

 

unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabranjeno je predbacivanje kaznenog djela. To malo tko zna, ali to je čak i kazneno djelo.

 

Predbacivanje kaznenog djela

 

Članak 202. Kazneog zakona

 

(1) Tko predbaci drugome počinjeno kazneno djelo zbog kojeg je pravomoćno oglašen krivim, kaznit će se novčanom kaznom do sto dnevnih dohodaka.

 

(2) Tko predbaci drugome počinjeno kazneno djelo zbog kojeg je pravomoćno oglašen krivim putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je predbacivanje za kazneno djelo postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom.

 

Također postupajte pažljivo glede objašnjavanja ljudima o tome što se dogodilo. Izjave tipa "idiot", "siledžija" i slično mogu imati za posljedicu i privatnu tužbu zbog uvrede. I za predbacivanje kaznenog djela se postupak vodi po privatnoj tužbi (dakle bez odvjetnika je neuspjeh u pravilu neminovan) i rijetke osobe se odlučuju za privatne tužbe.

 

Inače nitko VAm ne priječi da u razgovoru s drugim ljudima kažete da Vam je dijete napao XXXX YYYYYY i da ga je tjelesno ozljedio za što je pravomoćno osuđen.

 

Odštetu možete tražiti, ali ona vjerojatno neće biti velika.

I napomena da ako osoba izgubi posao, naplata ide znatno teže i sporije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru :)

 

znaći nikako ne npr. kopirati rješenje i poslati ravnatelju, razrednici, poslodavcu ... :vrti:

 

još čekamo presudu po članku 331 kz-a koje je općinsko državno odvjetništvo odbacilo pa smo mi preuzeli kazneni progon dotičnog.

 

a sve dogodilo na ulici, pred drugom djecom i prolaznicima koji su svojim vikanjem i zaustavili dotičnog ... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah ću Vam rei da su Vam šanse za čl.331 minimalne. Ako je Vaš sin bilo čime dao povod za napad, šansa je minimalna za osudu, a da ne govorim da je osuda za čl.98. već element koji ide u okrivljenikovu korist.

 

Ne vidim zapreka da se dostavi razredu i ravnteljici u cilju postizanja sigurnosti djece, ali ako to popratite pogrdnim riječima, budite spremni da V budete sjedili na optuženičkoj klupi kao počinitelj kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što u slijedećem slučaju: fizički napad, lakše tjelesne ozljede, liječenje, postoje svjedoci i dokumentacija... troškovi liječenja ozljeda (npr zubi) 1000-2000kn- oštećeni želi tužiti napadača za nastale troškove + određenu naknadu štete?

Privatna tužba nadležnom općinskom sudu zbog kaznenog djela iz 98. KZ a naknada štete ide u istoj privatnoj tužbi ili bi trebalo nakon toga poseban parnični?

 

i može li se privatna tužba (kazneni ili građanski postupak) općinskom sudu

poslati poštom

koji su troškovi podizanja te da li i oni spadaju u sudske troskove ili se

plaćaju prilikom podnošenja (kako u slučaju slanja poštom)?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Utjerivaczakona je napisao:

Odmah ću Vam rei da su Vam šanse za čl.331 minimalne. Ako je Vaš sin bilo čime dao povod za napad, šansa je minimalna za osudu, a da ne govorim da je osuda za čl.98. već element koji ide u okrivljenikovu korist.

 

Ne vidim zapreka da se dostavi razredu i ravnteljici u cilju postizanja sigurnosti djece, ali ako to popratite pogrdnim riječima, budite spremni da V budete sjedili na optuženičkoj klupi kao počinitelj kaznenog djela.

 

poštovani,

iako je prošlo puno vremena od mog javljanja ovdje ... a nikakve informacije nemamo što se dešava po šlanku 331. samo smo dobili obavijest da je nasilnikov odvjetnik tražio svoju naknadu od državnog proračuna i dobio istu .... mi međutim nismo dobili trošak od parnice vezane na čl. 98. gdje je nasilnik priznao krivicu ...

 

i još jedno pitanje

 

što ste mislili pod " osuda za čl.98. već element koji ide u okrivljenikovu korist. " :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija