Jump to content

hrvi mirovina uz rad-plaću, što se mijenja ulaskom u EU ?


haubica

Preporučene objave

HRVI sam 20% , u invaldskoj sam mirovini (prevođenje)omjer 30/70 profesionalna nesposobnost , ali i dalje radim.Svakim danom mi je sve teže, ali djeca su još mala pa moram. Mogu li u "punu" mirovinu bez velike procedure ? Zna li tko što nam se sprema ulaskom i EU.Suprug je u mirovini satnik i prima oko 42oo kn, ja sam natporučnik, kolika bi bila moja mirovina? Imam 48 godina i 29 godina staža plus u ratu 4 godine (topništvo, ne kancelarija).Pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala od srca na savjetu, ali mislim na invalidsku mirovinu sa sadašnjim omjerom 30/70civilna. Ne bi više mogla pet godina obilaziti šaltere i činovnike, dosta mi ih je za cijeli život, neka ostane ovako.Ako mi firma propadne,ili mi se zdravstveno stanje pogorša mogu li u mirovinu samo na zahtjev? Čula sam da će ulaskom u EU ukinuti sve povlastice za porez po pravima Zakona o braniteljima.Zna li tko nešto o tome? Pozdrav svim braniteljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

haubica je napisao:

... ali mislim na invalidsku mirovinu sa sadašnjim omjerom 30/70civilna. Ne bi više mogla pet godina obilaziti šaltere i činovnike, dosta mi ih je za cijeli život, neka ostane ovako.Ako mi firma propadne,ili mi se zdravstveno stanje pogorša mogu li u mirovinu samo na zahtjev? ...

Izgleda da me niste razumjeli, evo rezime: vi već jeste u invalidskoj mirovini, ali nesposobnost za rad nije opća i vi radite. Ako vam se stanje pogorša, vi možete podnijeti zahtjev (s popratnom medicinskom dokumentacijom i ...) ali vi ponovno idete na vještačenje i opet možete dobiti invalidsku zbog profesionalne nesposobnosti a možete dobiti i opću.Možete dobiti i profesionalnu s većim omjerom ili opću s manjim a bogme i opću s većim omjerom. itd. Prijedlog liječnika opće prakse (propisana tiskanica itd.) ide u HZMO na vještačenje.U slučaju da firma propadne vi ste opet u invalidskoj mirovini (kao i sada...) ali će biti drugačiji iznos nego kada ste radili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

U slučaju da firma propadne vi ste opet u invalidskoj mirovini (kao i sada...) ali će biti drugačiji iznos nego kada ste radili.

 

Znači, ja nisam baš najbolje shvatio. Tko je u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad ( po zakonu o hrvatskim braniteljima ), može mirovinu prekinuti ( zamrznuti ili kako se već to zove ) i može zasnovati normalan radni odnos negdje. I da tijekom tog radnog odnosa dobiva 50 do 60 % invalidske mirovine koju je primao prije nego što ju je zamrznuo odnosno ponovno stupio u radni odnos.

 

Jednoga dana opet može prekinuti radni odnos i opet je automatski u istoj mirovini kao i prije ? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

...

Jednoga dana opet može prekinuti radni odnos i opet je automatski u istoj mirovini kao i prije ? :misli:

 

Nema zapreka da osoba koja ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad radi poslove koji su sukladni njegovoj preostaloj radnoj sposobnosti. Sukladno čl. 80 ZOMO mijenja se mirovinski faktor (čl.80 st. 1 t.5). Može prekinuti radni odnos ali se postavlja pitanje razloga zašto više ne radi te poslove: zdravsteno stanje (može podnijeti zahtjev za novo vještačenje,...), prestanak rada poslodavca, radnik brlja-mrlja .... No to bi bila druga i duga priča i tema s vrlo različitim i oprečnim stavovima (zakonitost,moralnost,...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo recimo netko sada ima 4000 kn mirovine ( inval. zbog prof. nesposobnosti ). Našao je posao gdje će imati plaću recimo 4500 kn, i sada pola od mirovine koju je imao je 2000 kn + 4500 kn plaća = mjesećna primanja.

I tako radi recimo 2 gidine. Onda mu se opet nakon 2 godine pogorša zdravstveno stanje radi kojega je bio otišao prvi puta u mirovinu, ima li pravo opet na onu istu mirovinu kada prestane raditi ?

Da li je to moguće ili nije ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:... Onda mu se opet nakon 2 godine pogorša zdravstveno stanje radi kojega je bio otišao prvi puta u mirovinu,...

Ako mu se zdravstveno stanja pogoršalo toliko da ne može raditi treba ići na novu procjenu radne sposobnosti,jer je kao korisnik mirovine obvezan prijaviti promjenu (ZOMO ...). Rezime: u tom slučaju nema automatizma jer se radi novo vještačenje, ali po logici stvari ne može proći lošije nego što je bilo prije.Ali i ima automatizma jer je on još uvijek u invalidskoj mirovini, neka prijavi HZMO-u da više ne radi, te će HZMO donijeti novo rješenje (najvjerojatnije prijevremeno jer će čekati rezultate novog vještačenja...). Za finese oko uzročno posljedične veze razloga prestanka radnog odnosa osobe koja je ujedno korisnik invalidske mirovine radi profesionalne nesposobnosti i ponovnog ostvarivanja uvećanog prava, predlažem vam da se konzultirate s pravnikom u HZMO (svaka PS HZMO-a ima uredovne dane za stranke pa tako i za pravne savjete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija