Jump to content

help-skrbništvo


kaia

Preporučene objave

Bok! Mlada sam majka koja treba savjet.

Dečko i ja dobili smo djevojčicu prije 4 mjeseca. Živjeli smo kod njega, no pošto su me on i njegova majka fizički i psihički maltretirali odlučila sam otići i sad živim s djetetom kod mojih roditelja. On dolazi u našu kuću, pripit i pun prijetnji. Makar ga i nije baš briga za dijete što je i dokazao kad smo živjeli skupa, odlučio je zatražiti skrbništvo. Da li mi netko može reći što sad slijedi? Kako izgleda taj sudski proces i što mogu očekivati? Bila bih veoma zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može tražiti skrb nad djetetom,jer su oboje roditelja skrbnici.

 

To znači da bez obzira da li su roditelji u braku i žive zajedno ili nikada nisu bili u braku i ne žive zajedno, postoji zajednička roditeljska skrb nad malodobnim djetetom.

 

Otac djeteta je vjerojatno pokrenuo izvanparnični sudski postupak u kojem traži da dijete nastavi živjeti s njim,a skrb roditelja ostaje zajednička.Takav postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva sudu.

 

Sud će sazvati ročište,saslušat će obje stranke (vas i njega),,vjerojatno će tražiti mišljenje i obradu CZSS,te će na osnovi toga donijeti odluku s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti,uz pravo djeteta na susrete i druženje s drugim roditeljem.

 

Roditeljska skrb je uvjek zajednička osim u slučaju kada jednom od roditelja ista nije oduzeta temeljem čl.114 Obiteljskog zakona ili kad se radi o slučajevima iz čl.99.st 2.Obiteljskog zakona (samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen)

 

Roditeljsku skrb nad malodobnim djetetom roditelji izvršavaju zajedno,sporazumno i ravnopravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija