Mimi5432 objavljeno: 7. listopad 2008. Dijeli objavljeno: 7. listopad 2008. O ovoj temi se na forumu već pisalo, ali nisam nigdje na internetu našao informacije o konkretno ovakvom slučaju. Znamo kako hrvatski propisi definiraju neovlašteno snimanje, koje su obveze oko isticanja natpisa "Prostor je pod video nadzorom" i općenito o snimanju na vlastitom posjedu i javnom mjestu. Ali... Ukoliko vlasnik stana u stambenoj zgradi želi ispred svojih ulaznih vrata montirati CCTV nadzornu kameru u svrhu svoje osobne zaštite, nije bitno koristi li se taj stan u privatne ili poslovne svrhe, koja su njegova prava i što zakon o tome kaže? Suvlasnici su načelno suglasni s time da ja ugradim video nadzor, ali nekolicina njih za to ne želi ni čuti i prijete tužbom. Ja tom kamerom ne snimam ništa drugo osim svojih ulaznih vrata i 4 kvadrata stubišta. Oni tvrde da je stubište zajednički dio zgrade i da ja to ne mogu snimati. Lijepo bih molio nekoga za savjet o tome što je zapravo stubište, javni prostor, zajedničko vlasništvo ili nešto treće. I što mi je činiti ako ne uspijem ishoditi njihov pristanak što je malo vjerojatno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 7. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 7. listopad 2008. Kazneno djelo nije, ali je pitanje da li možete to raditi zbog suvlasničkih prava. Stava sam da bi mogli, ali zgodno bi bilo čuti i druge Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mimi5432 odgovoreno: 8. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 8. listopad 2008. Hvala. Ako netko zna nešto o suvlasničkim pravima, molio bih... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 8. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 8. listopad 2008. Zakon o vlasništvu i drgim stvarnim pravima N.N.91/96 ako kamerom snimaš zajednički hodnik samo ispred svojih vrata nebi trbalo smetati ostalim suvlasnicima a s obzirom da oni i ne sudjeluju u kupnji kamere.Namaju izdatak Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 8. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 8. listopad 2008. Nije stvar u tome tko kupuje kameru - to je jasno - kupuje je onaj tko će vršiti nadzor. Problem je u tome da li ima pravo narušavati privatnost prostora koji je zajednički ( u suvlasništvu). Inače sumnjam da će netko ići tužbom zato što netko snima prostor ispred svog stana/ured. Taj bi stvarno trebao biti pacijent i imati viška novca u džepu za parničenje Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.