Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva parničnim postupkom.


matej

Preporučene objave

Molim pomoć

Prije tri godine kupujem stam u dvojnom objektu u Poreču. Južno krilo zgrade gdje sam kupio stan ima 3 stambene jedinice a sjeverni 4. Objekat je izgrađen na istoj K.Č.

Objekat je etažiran u travnju 1990. gdje je okućnica određena kao zajedničko nedjeljivo vlasništvo. Suvlasnici sjevernog dijela objekta koriste okućnicu koju su podijelili dogovorom bez ikakvog akta. Južno krilo je bilo u vlasništvu jedne osobe lokalnog divljaka (L.D). LD prodaje stan an u potkrovlju i na katu a sam se smješta u prizemlje i prisvaja cjelokupnu okućnicu, izgrađuje apartman i garažu tako da u dvorište ne može ući ni cisterna z a dobavu lož ulja.

Nakon kupnje i uknjižbe pokrećem razgovor o okućnici a dobivam ucjenu. Nakon ucjene angažiram odvjetnika i pokrećem van parnični postupak. Svi ostali suvlasnici su pasivni.

Na ročištu on se jedini protivi angažira odvjetnika i osporava zakon o vlasništvi drugom stvarnom pravu, te se poziva na zakon o vlasništvu na dijelovima zgrada koji je bio na snazi 1990. Sud upućuje na parnični postupak i ponovno ista priča.

Ponukan stavom odvjetnika od LD počeo sam istraživat i našao da je po starom zakonu vlasništvo na nekretnini primarno na zemljištu akcesorno.

 

Odvjetnik me uvjerava da će nakon ročišta izići geodeta i utvrditi površinu parcele i svakog stana posebno.

To mu vjerujem, međutim želim i druga mišljenja.

Što nakon utvrđivanja površina, jer spor traje 2,5 god.

 

Hvala na strpljenju i pozdrav iz Poreča

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija