Jump to content

Pravilnik / Uputa za provođenje kontrole alkohola kod radnika


Dadoo

Preporučene objave

Na osnovu čl. 64. i čl. 65 Zakona o zaštiti na radu (N.N., br. 59/96., 94/96. i 114/03.) kontrolira se koncetracija alkohola u dahu ( ili krvi ) radnicima.

 

Molim nazočne, da li netko ima kakav interni akt pogodan za trgovačko društvo ( bilo uputu ili pravilnik ) kojim je preciznije definirana procedura tko, kada, sankcije i ostalo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate i N.N. br.86/08....ali to je sad manje bitno...ono što je najbitnije je da tu kontrolu alkoholiziranosti može vršiti jedino osoba koja ima ovlaštenje, tj. koja je završila usavršavanje za kontrolu alkoholiziranosti. Ne znam točan naziv tog usavršavanja, idite na stranice Visoke škole za sigurnost pa ćete naći. Dakle, ili imate radnika osposobljenog za to ili zovete neku zaštitarsku kuću, oni imaju takve radnike. Ili pri sumnji da je radnik u alkoholiziranom stanju šaljete ga na vađenje krvi. Pri tome imajte na umu da ako radnika udaljite s radnog mjesta a on je u alkoholiziranom stanju, Vi ste krivi ak otakav sjedne za volan. Treba mu osigurati prijevoz ili nek se trijezni u tvrtki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Pravilniku o zaštiti na radu u mojoj firmi stoji:

 

XI SPRIJEČAVANJE RADA ZAPOSLENIKA KOJI SU POD

, UTJECAJEM ALKOHOLA I DRUGIH SREDSTAVA OVISNOSTI

 

Članak 144.

Zabranjeno je unošenje i pijenje alkoholnih pića i uporaba sredstava koja izazivaju smanjenje radne

sposobnosti tijekom rada.

 

Članak 145.

Zaposlenik ne smije na mjesto rada donositi alkoholna pića i druga sredstva ovisnosti niti ih za

vrijeme rada uporabljati.

Osoba pod utjecajem alkohola, droge ili drugih sredstava ovisnosti ne smije obavljati poslove i radne

zadatke.

 

Članak 146.

Zaposlenik odgovoran za zaštitu na radu dužan je pozvati, uputiti ili izvršiti provjeru zaposlenika za koga se opravdano dvoji da je pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti.

 

Članak 147.

Zaposlenik je dužan pristupiti provjeri o tome je li pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti.

 

Članak 148.

Utvrđivanje, je li osoba pod utjecajem alkohola, obavlja se, prema zakonskim propisima, odgovarajućim uređajima kojim se mjeri sabiranje alkohola u krvi iz izdahnutog zraka (alkotest, alkoskop i dr.).

Zaposlenik se na provjeru o tome je li pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti može uputiti i u odgovarajuću zdravstvenu organizaciju.

 

Članak 149.

U smislu ovog Pravilnika smatrat će se i bez posebne provjere alkoholiziranosti, da je pod utjecajem alkohola:

1. zaposlenik za kojeg je utvrđeno da je za vrijeme ili izravno prije rada uzimao alkohol,

2. zaposlenik koji ne omogući da se utvrdi je li pod utjecajem alkohola, ako ga je na provjeru pozvao odgovorni zaposlenik,

3. zaposlenik koji odbija da preda alkohol što ga je donio na rad,

4. zaposlenik koji u svojem ponašanju pokazuje očite znakove alkoholne poremećenosti.

 

Članak 150.

O utvrđivanju alkoholiziranosti osoba na radu, bez obzira na način provjere, vodi se zapisnik, koji sadrži podatke o ispitivanom zaposleniku, podatke o mjestu i vremenu provjere, tko provjeru provodi, te tko joj je nazočan (svjedoci), zatim podatke o načinu utvrđivanja alkoholiziranosti s rezultatima, te zaključak kojim se utvrđuje stanje alkoholiziranosti, mogućnost nastavka rada ili potrebitost udaljavanja zaposlenika s rada.

Zapisnik potpisuje odgovorna osoba zaštite na radu koji je obavio provjeru, zaposlenici koji su bili nazočni te provjeravani zaposlenik.

 

Članak 151.

Zaposlenika za kojeg se provjerom utvrdi da je pod utjecajem alkohola privremeno se udaljuje s mjesta rada.

 

Članak 152.

Kada se utvrdi ili smatra prema odredbama ovog Pravilnika da je zaposlenik pod utjecajem alkohola ili drugog sredstva ovisnosti, dužan je prekinuti rad odmah po primitku odluke ili naloga o udaljavanju s rada.

Ako zaposlenik odbije napustiti mjesto rada, pozvat će se mjerodavna redarstvena služba.

 

Članak 153.

Provjeru je li zaposlenik pod utjecajem alkohola, u pravilu, provodi stručnjak za zaštitu na radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zadnji članak Vašeg pravilnika je vrlo netočan...naime, viid se da je pravilnik pisao pravnik bez konzultacije sa stručnjakom zaštite na radu. To što je netko stručnjak ZNR-a ne znači da ima ovlasti za utvrđivanje alkoholiziranosti, to jedno s drugim nema veze. Osim ako je stručnjak ujedno završio i već spomenuto usavršavanje. On mora imati vrstu licence za to, razumijete? Nema to veze s tim što on ima stručni ispit. Istina je da u većini tvrtki to provodi stručnjak ZNR-a, ali to je zato što većina poslodavaca ili nema pojma o ZNR-u ili imaju stručnjaka kakvog je imala tvrtkau kojoj ja radim prije nego im se posrećilo i dobili mene! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma znam kako Vam je, svi smo valjda u takvoj poziciji....što mislite kako je meni koja sam u pola godine spremala dva državna ispita? Naravno, bez godišnjeg ili ičeg sličnog, niti sam ikad dobila i kunu više na plaću zbog toga s tim da sam ih i sama financirala....grozno...i, u principu, nitko od inspektora Vam neće kontrolirati da li imate osobu osposobljenu za kontrolu alkoholiziranosti, ali taj rezultat jednostavno nije valjan. Ako date radniku otkaz jer je 'pod gasom' a radnik zna ili mu netko došapne da mu je alkoholiziranost utvrdila osoba koja to niti nije smjela...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani!

naveli ste da se radnika može poslati na vađenje krvi te da je poslodavac odgovoran ako alkoholizirani radnik sjedne za upravljač automobila odnosno da takvom radniku treba osigurati prijevoz kući ili ga pustiti da se trijezni unutar tvrtke.

 

Što se tiče osiguranja prijevoza alkoholiziranom radniku u potpunosti se slažem ali vas molim da me uputite na propis koji to regulira ( Zakon, pravilnik, odluka iz sudske prakse...)

 

što se tiče upučivanja na vađenje krvi želim samo istaknuti da nisam uspio u gradu Zagrebu naći laboratorij koji to radi osim u slučajevima nezgode ili zahtjeva policije.

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija