Jump to content

Naknada štete poslodavcu


miho007

Preporučene objave

Poštovanje,

 

moje pitanje je sljedeće. Prije dva dana sam dao otkaz u svojoj tvrtki, predao sam zahtjev za raskid ugovora koji je uredno prosao protokol i dobio sam opecacenu kopiju sa datumom poštom. Po ugovoru o radu otkazni rok mi je 21 dan i to je sve ok. E sada problem je sto mi je poslodavac na početku radnog odnosa zahtjevao da upisem određene informatičke tecajeve koje sam bio po ugovoru obvezan završiti u roku od 3 godine inace ostajem bez posla i dakako poslodavac je snosio trosak tih tecajeva. E sada nekon sto sam ja dao otkaz poslodavac tvrdio da mu ja moram vratiti novce koje je on uplatio za te tecajeve (koje ja nisam zavrsio). U ugovoru ili bilo gdje drugo sto sam ja potpisao ne stoji da sam u slucaju da ja dam otkaz duzan bilo sto vratiti ili ostati raditi određeno vrijeme u tvrtki po zavrsetku tecajeva. E sada poslodavac tvrdi da sam mu ja nanio stetu po članku xyz. zakona o radu svojim odlaskom tj on je potrosio novce a ja otisao. Sada molim vas da li ovakva prica tj. zahtjev mog poslodavca stoji i moze li on uspjeti sutskim putem dobiti te novce. Svoje obveze na radom mjestu sam uvijek obavljao u roku i bez ikakvih prigovora sa strane poslodavca.

 

Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poslodavac vam ne može odbijati nikakve iznose od plaće niti vršiti ustegu ukoliko vi niste pristali na isto. Znači, ukoliko se u ugovoru o radu nigdje ne navodi da ste, ukoliko tečaj ne završite, dužni platiti nastale troškove onda ništa. Također, ukoliko niste ni potpisivali neke posebne sporazume vezano za tečajeve i obrazovanje poslodavac se ne može naplatiti od vas.

Iako ja iskreno mislim da ovdje jste oštetili poslodavca ako vas je on, sukladno zajedničkom dogovoru, upisao na tečaj, istog platio, a vi odlazite bez da ste ga završili, ipak su to "pare u vjetar". No, kako sam već rekla u članku 94. Zakona o radu jasno piše da poslodavac ne može potraživanje prema radniku naplatiti bez njegove suglasnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

 

U ugovoru o radu ne stoji nista da sam ja duzan platiti tecaj ukoliko otidem prije zavrsetka ili nakon zavrsetka tecaja, stoji samo da sam ja duzan tecaj upisati i zavrsiti u 3 godine inace gubim posao, a poslodavac snosi troskove. Oni se sada hvataju za to da sam im ja nanio stetu kao poslodavcu i da sam im duzan te novce vratiti, sto meni nema neke logike jer nisam nista slomio ili svoj posao lose obavljao.

 

Ima tu i druga strana da sam ja radio dosta prekovremeno ali stvarno puno sto mi poslodavac nije zelio isplatiti zbog bog zna kojeg razloga pa se ne osjecam nista duznim.

 

 

Hvala svima, ako jos netko ima komentar ili savjet zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija