Jump to content

plaćanje poreza kod prihvaćanja nasljedstva


schuba

Preporučene objave

Poštovani,

molim da mi razjasnite sljedeće: Moja dva brata, koja žive u inozemstvu, u različitim zemljama, suglasna su da ja naslijedim stan od naše majke s kojom živim. Pitanja su:

1. moraju li oni prisustvovati ostavinskoj raspravi ili mogu u svojoj zemlji dati pisanu izjavu da se odriču svog dijela nasljedstva u moju korist?

2. kao nasljednik 1. reda na svoj dio naslijeđene nekretnine ne plaćam porez. Iz iščitavanja zakona (NN 69/97) nije mi jasno plaćam li porez na dva dijela kojih će se moja braća odreći u moju korist?

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Braća ne moraju prisustvovati raspravi, mogu poslati nasljedničke izjave, koje moraju biti ovjerene u veleposlanstvu ili konzulatu RH (što je moguće, ako su braća hrvatski državljani) ili kod notara u zemlji u kojoj se nalaze

 

2. Nećete platiti porez ni na svoj dio niti na dio koji vam ustupe braća

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, janice, to mi je drago čuti. U tom slučaju mi nije potrebno raditi ugovor o doživotnom uzdržavanju, jer je mama slabo pokretna, i ponekad ne sasvim prisebna, pa bi ju dolazak bilježnika mogao zbuniti, a i trošak je. Molim vas, recite mi još koji članak zakona to izričito navodi (i kojeg zakona).

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 130. st. 1. Zakona o nasljeđivanju (Narodne novine 48/03)

- Nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke.

 

Čl. 133. st. 3. Zakona o nasljeđivanju

- Odricanje u korist određenog nasljednika ne smatra se odricanjem od nasljedstva nego izjavom o ustupu svoga nasljednog dijela

 

Čl. 7. Zakona o porezu na promet nekretnina

- Obveznik poreza na promet nekretnina pri nasljeđivanju je nasljednik ili zapisovnik. Ako se nasljednik tijekom ostavinske rasprave odrekne nasljedstva ili ga ustupi drugome sunasljedniku ne plaća se porez po ovome Zakonu na odricanje, odnosno ustupanje nasljedstva.

 

 

Još jedna napomena - možda bi ipak bilo dobro razmisliti o sklapanju ugovora o doživotnom uzdržavanju s majkom. Naime, Vaša braća se mogu i predomisliti pa nakon majčine smrti ipak prihvatiti nasljedstvo. Osim toga, ako netko od Vaše braće umre prije majke, na njegovo mjesto kao nasljednici stupaju njegova djeca (ako ih ima), a oni se ne moraju odreći nasljedstva (ako su maloljetni, tada se ni ne mogu odreći).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija