Jump to content

Novi zakon o poljoprivredi i agencija za poljoprivredno zemljište


zabrinut

Preporučene objave

Za početak, ispričao bih se ako ova tema već postoji ili je u krivoj kategoriji, nisam vidio pdf ustavno pravo li neki drugi gdje bi ju stavio..

 

Gledao sam jučer istup ministra Pankretića na Otvoreno i moram reći da me oblio hladan znoj dok sam ga slušao, pa sam mu odlučio napisati otvoreno pismo, no zanima me da li su moje tvrdnje o neustavnosti njegovih planiranih mjera utemeljene. Također, budući sam ja samo mali građanin želio bih skupiti potpise nevladinih udruga i ostalih zabrinutih građana jer ono što ministar Pankretić predlaže je stvarno nevjerojatno.. Najnevjerojatnije je da nisam nigdje našao nikakve proteste na planirani zakon, pa zaključujem da vjerojatno većina ni ne zna šta se to sprema iza zatvorenih vrata.. Normalno pismo je podložno daljnjim modifikacijama budući je ovo samo prva verzija..

 

pismo:

Poštovani g. Pankretiću

 

Vaš nastup u emisiji Otvoreno hrvatske televizije 25.11. ove godine me nagnao da vam napišem ovo otvoreno pismo. Ako sam neke vaše izjave iz spomenute emisije krivo shvatio ili interpretirao unaprijed se ispričavam.

 

Vi, gospodine Pankretiću, u sklopu svojeg novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, zagovarate sljedeće:

 

1. kažnjavanje vlasnika poljoprivrednog zemljišta koje isto ne obrađuju

2. davanje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u zakup bez pristanka njihovih vlasnika

3. pravo prvokupa od strane države.

4. U svrhu provođenja novog zakona osnovala bi se nova hrvatska Agencija za poljoprivredno zemljište.

 

 

Gledajući Vas kako zagovarate ovakve restriktivno-represivne mjere na državnoj televiziji u jednoj demokratskoj državi, vjerujem da je svakog normalnog čovjeka u posjedu pa i najmanjeg komadića poljoprivrednog zemljišta, a to obuhvaća stotine tisuća ljudi u Hrvatskoj, spopao strah za njihovo vlasništvo. A pravo vlasništva je, gospodine Pankretiću, jedno od temeljnih ustavnih i ljudskih prava. Isto kao što su poduzetnička i tržišna sloboda po tom istom ustavu temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

 

Vi u jednoj deklarirano demokratskoj državi otvoreno zagovarate de facto konfiskaciju i oduzimanje zemljišta od po vašem sudu nesposobnih/nepodobnih i davanje u zakup podobnima/sposobnima. A odluku o tome tko je podoban/sposoban, a tko nije, trebala bi donositi na svakodnevnoj bazi od vas planirana birokratska struktura zvana Agencija za poljoprivredno zemljište.

 

Iz vašeg nastupa nije bilo jasno da li bi predmet novog zakona trebalo biti svako zemljište koje se označava atributom poljoprivredno. Da li Vi, gospodine Pankretiću, namjeravate oduzimati zemlju nečijim bakama i djedovima na selu, koji istu po vašim kriterijima ne obrađuju zadovoljavajuće? Moraju li se vlasnici vikendica i nešto malo grunta na kojem eventualno nešto uzgajaju za svoju dušu bojati da ćete im to oduzeti i preorati u sklopu vaše reforme? Koje će se zemljište smatrati obrađeno? Hoće li postojati proizvodne kvote? Tko ih ne zadovoljava njemu uzimamo zemlju.. Je li do toga došlo tako brzo?

Osim toga, ako netko ne obrađuje zemlju danas, ne znači da ju neće obrađivati sutra, kada tržišni uvjeti budu povoljniji.

 

Politička direktiva da svo poljoprivredno zemljište mora biti obrađeno je u uvjetima tržišne ekonomije najblaže rečeno neprimjerena. EU zbog sličnih direktiva proizvodi previše hrane, vina i svega ostaloga, što za uzrok ima obaranje cijena poljoprivrednih proizvoda na samu granicu, ako ne i ispod granice isplativosti, jasno vidljivo primjerice na otkupnim cijenama mlijeka u Njemačkoj. Planiraju se poticaji za čupanje vinograda, viškovi se bacaju ili izvoze po smiješnim cijenama, a vi želite svojom naredbom naložiti da svo obradivo zemljište u Hrvatskoj ima biti obrađeno. Inače konfiskacija.

 

Proizvodnja hrane jest strateški interes svake države, toliko je jasno, no ovakve centralističko-planske mjere vrlo podsjećaju na najgore dane sovjetskog komunizma i megalomanizma, koji danas za posljedicu imaju primjerice nestanak Aralskog jezera. Također, Dr. Ferdo Bašić vas je upozorio u toj istoj emisiji da mjere koje vi predlažete ne postoje u drugim državama EU (da su netržišne i time nepoželjne), pa opet, oni nama izvoze hranu, a ne mi njima. Dr. Bašić vam je također pametno natuknuo da obrađivanje zemljišta nije jedini način iskorištavanja zemljišta.

 

Jednom ste prilikom izjavili da je nedopustivo da u uvjetima dok cijene hrane rastu, da u Hrvatskoj ima neobrađenog zemljišta. U uvjetima otvorene ekonomije kakva Hrvatska jest, vrlo je nebitno za cijene hrane u Hrvatskoj da li se u Hrvatskoj obrađuje milion ili 10 miliona hektara, jer svjetske cijene šećera, žitarica isl. ne određuje Republika Hrvatska niti od vas planirana Agencija, nego svjetsko tržište. Ili želite i to promijeniti?

S napomenom da ako cijene hrane budu rasle, i proizvodnja u Hrvastkoj će se u uvjetima tržišne ekonomije i bez političkih direktiva vrlo brzo prilagoditi. U tom i jest sva čar tržišne ekonomije.

 

Koliko sam uspio pročitati, cilj novog zakona je okrupnjavanje zemljišta i sprečavanje manipulacija, tojest kupovinu istog i kasniju prodaju po višljoj cijeni. Ove dvije tvrdnje su u samoj svojoj biti jedna drugoj kontradiktorne. Ako su posjedi u Hrvatskoj mali, sloboda kupnje i prodaje istih će u uvjetima tržišne ekonomije automatski dovesti do okrupnjavanja istog. Isto tako, zemljište, kao ni išta drugo, ne može se prodati po cijeni višljoj nego je kupac spreman platiti, tako da je taj cilj sam po sebi besmislen. Tako se formira tržišna cijena. Vaša direktiva će sa druge strane, omogućiti jeftino razvlašćivanje malih vlasnika i davanje njihove zemlje tim istim gore spomenutim špekulantima od kojih nas želite zaštiti po puno nižim cijenama od tržišnih. Kad ste već kod toga da želite spriječiti kupoprodaju i onemogućiti funkcioniranje tržišnih mehanizama, a brinu vas visoke cijene hrane, predlažem da zabranite prodaju voća, povrća, mesa, i ostalih poljoprivrednih proizvoda po cijenama višljim od onih po kojima su otkupljeni od proizvođača. Možda bi državna agencija za kupo-prodaju poljoprivrednih proizvoda bilo jeftinije i učinkovitije rješenje? Zabrana uvoza? Državno određene cijene hrane? 0% PDV-a na prehrambene proizvode? Tko zna? Možda bi, možda ne bi, no EU to sigurno ne bi dopustila, pa je oduzimanje zemlje sitnim vlasnicima u Hrvatskoj linija manjeg otpora. Kao takva, ta odredba vjerojatno je i protuustavna (Zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti). Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom.

Da li je u interesu Republike Hrvatske i stotina tisuća njenih građana da se njihovo pravo na vlasništvo i spoduzetnička sloboda zaštiti, ili je u interesu njihovo razvlašćivanje i nova mini-planska ekonomija u uvjetima gdje se svim silama trudimo ući u Europsku uniju, čiji je temelj tržišna ekonomija?

 

S ekološkog stajališta, kao i dugoročnog gospodarskog interesa, također je neprihvatljiva dugoročna intenzivna obrada svog poljoprivrednog zemljišta, koja neizbježno vodi do smanjenja prinosa, erozije, zagađivanja podzemnih voda, i povećanja koncentracija kancerogenih tvari u okolišu.

 

Zbg manjka znanja i informacija ne bih želio ulaziti u ostale aspekte vaše poljoprivredne politike, u kojoj, uvjeren sam, ima puno dobrih stvari i inicijativa. Također ne sumnjam u vaše najbolje namjere.

 

 

Ovo pismo vam pišem u najboljoj namjeri i usrdno apeliram na Vas da još jednom promislite što to Vi i Vaše ministarstvo u biti predlažete. Stvarno bi bila sramota da se hrvatski građani i seljaci jednog dana u bližoj budućnosti moraju tužiti sa vlastitom državom na nekom europskom sudu.

 

S poštovanjem

 

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Možda ću morati otvoriti novu temu da bih dobio odgovor, ali prije toga ću pokušati ovdje.

Molio bih nekoga tko se razumije da mi napiše dali se zemljište koje bih kupio za gradnju vikendice mora prodati (kupiti) preko spomenute Agencije za poljoprivredno zemljište. Inače ovaj komad zemlje koji bih kupio ima cca 2000 m2, i u zemljišnim knjigama nosi oznaku: Vinograd u galdama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zabrinut je napisao:

.. Najnevjerojatnije je da nisam nigdje našao nikakve proteste na planirani zakon, pa zaključujem da vjerojatno većina ni ne zna šta se to sprema iza zatvorenih vrata.. Normalno pismo je podložno daljnjim modifikacijama budući je ovo samo prva verzija...

 

Bez obzira sviđalo se to nekome ili ne, sličan zakon imaju zemlje EU.

I mislim da je potreban.

Slažem se da Zakon ima podosta 'rupa', i da su potrebne ispravke.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

provincijalac je napisao:

Molio bih nekoga tko se razumije da mi napiše dali se zemljište koje bih kupio za gradnju vikendice mora prodati (kupiti) preko spomenute Agencije za poljoprivredno zemljište.

 

Da.

 

I ne može se graditi vikendica na zemljištu koje nije građevinsko.

:kavica:

 

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Posto ce se kad tad ponovo moci kupovati i prodavati poljoprivredno zemljiste molio bih odgovor kojoj instituciji (uredu) se obratiti da se raspitam moze li se napraviti prenamjena ovog zemljista u gradjevinsko i da pitam kakva je procedura i koliko bi sve to kostalo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

provincijalac je napisao:

Posto ce se kad tad ponovo moci kupovati i prodavati poljoprivredno zemljiste molio bih odgovor kojoj instituciji (uredu) se obratiti da se raspitam moze li se napraviti prenamjena ovog zemljista u gradjevinsko i da pitam kakva je procedura i koliko bi sve to kostalo?

 

Namjera zakona je da ubuduće poljoprivredno zemljište mogu stjecati samo osobe koje se bave poljoprivrednom djelatnošću. Dakle, vjerojatno se to zemljište neće više moći kupovati. Izuzetak su možda slučajevi kao tvoj, gdje su komadićci poljoprivrednog zemljišta dio već izgrađenih građevinskih čestica - takve slučajeve bi zakonom trebalo bolje definirati (tko bi ,naime, htio kupiti nečijih 300 m2 'viška' koje ne može uknjižiti uz postojeće gradilište?).

 

Za prenamjenu i sve drugo u vezi gradnje i legalizacije - područni ured za graditeljstvo pri ispostavi gradske/županijske uprave.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Novi Zakon o poljoprivredi i Agencija za poljoprivredno zemljište.

 

1. Naša država Hrvatska ne bavi sesistemskim merama potpore poljoprivrednom/seoskom/ stanovništvu nego njegovom prostom preživljavanju/mjerama potpore/.

2.Stranke na vlasti/vlastodršci/ samo znaju raznim cakama i cakicama/Zakonima i izmjenama zakona/zagorčavati život njenim građanima/seljacima/.

3. Ne trebaju biti zabrinuti 1oo-tinjak tisuća vlasnika poljoprivrednog zemljištaza za svoje vlasništvo, nego samo njih nekoliko!. Poznavajući naše prilike i neprilike mogu samo reći da je uvijek bilo i bit će da je neko u prilici a netko u neprilici. "Prigode ako ne iskoristiš izgubiš utakmicu"- rekli bi naši političari.Sasvim sigurno to znači da se većina njih ne bavi općim poslovima nego koristi funkciju za osobno bogaćenje. Ako zatreba u tom se smislu mijenjaju i Zakoni, koji u većini slučajeva niti ne dođu do uha građana/seljaka/.

4. Dakle sve je jasno kuda/kome/ ide u prilog novi Zakon o poljoprivredi i njena Agencija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija