Jump to content

Pravna zaštita protiv nezakonitog naloga za sprovođenje


vros

Preporučene objave

Poštovane kolege,

 

Upit je vezan za nalog za sprovođenje prema čl. 51 st. 2. Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Historijat događaja je slijedeći:

Stranka mi se obratila tijekom ove godine radi pomoći pri sastavljanju molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora. Dostavila mi je prethodno rješenje Županijskog suda kojim se dopušta odgoda na rok od godinu dana temeljem čl. 54. st. 3. t. 9. uvodno označenog zakona te pravomoćno rješenje o odbijanju molbe za odgodu, podnesene nakon isteka dodijeljenog roka. Stranci sam pomogao pri sastavljanju nove molbe temeljem iste osnove (činjenično ipak različito), koja je pravomoćno odbijena. Na rješenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora iz mjeseca listopada ove godine, uložena je molba za odgodu po osnovi iz čl. čl. 54. st. 3. t. 4., koju je sudac izvršenja odbio te smo na istu uložili žalbu.

 

Rezlutat je slijedeći.

 

Stranka je jučer zaprimila rješenje kojim se žalba odbija, dok odvjetnički ured u kojem radim nije (još uopće). Stranci nije dostavljeno novo rješenje o upućivanju u smislu čl. 50. st.1. ZIKZ-a (kod nas se rješenje o upućivanju dostavlja poštom, a ne na temelju poziva sucu izvršenja koji ga onda uručuje osuđeniku). Tijekom današnjeg dana, izvan radnog vremena suda, djelatnici nadležne PP su priveli moju stranku temeljem naloga kojim se upućuje u centar za dijagnostiku u Zagrebu.

 

Ovim putem skrećem pažnju svim kolegama na, u najmanju ruku upitan, postupak nadležnih sudbenih tijela, posebno imajući u vidu da zastara izvršenja nastupa 2014 g. te da ukupne odgode nisu niti približne roku iz čl. 54.st.5 ZIKZ-a. Prema našem shvaćanju, u konkretnom slučaju nije bilo mjesta izdavanju naloga, obzirom niti rješenje nije izvršno (nije dostavljeno odvj. uredu), stranci nije dostavljeno novo rješenje o upućivanju pa samim time nema osnove za donošenje nalog za sprovođenje iz čl. 51.st.2 ZIKZ-a (dodatno ističem da stranka nikad nije izbjegavala dostavu, a u konkretnom slučaju to nije ni moguće jer ništa nije dostavljeno). Ukoliko je netko imao sličan slučaj u praksi, te zna za neki model koji bi mogao pomoći u saniranju ove pravne situacije molio bi neka mi se javi. Osobno, mislim da bi mogao podnijeti tužbu zbog nezakonite radnje Općinskom sudu, ili predložiti donošenje rješenja u smislu čl. 167.st.2. ZKP-a jer postoji sumnja u dopuštenost izvršenja sudske odluke (odluke suca izvršenje)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija