Jump to content

Prijevremni zahtjev za naplatu duga


im-free

Preporučene objave

Tekst koji sam naposao izbrisao mi se, neznam zašto, pa moram sve ponovno napisati.

Vraćam se uskoro

 

evo me, dugo je trajalo, u nastavku priča.

 

Sklopili smo sporazum s kojim solidarno jamčimo s svojim poduzećem za plaćanje kupljene robe. Ugovorom je utvrđeno da se jamči svojim nekretninama i pokretninama uključujući i financijska sredstva itd. Krajnji rok za plaćanje dugovanja ugovoren je 31.12.2001 godine.

 

Početo je s obročnim otplatama no usprkos tome dobavljač bez ikakve prethodne opomene kako kupcu, našoj firmi, niti nama kao solidarnim jamcima, svojim zahtjevom izdavajući raspoložive instrumente osiguranja plaćanja,mjenicu , dva i pol mjeseca ranije od ugovorenog točnije 16.10.2001, roka pokreće i ovrhu, ovršni prijedlog pokreće jer dostavom mjenice ZAP-u, ZAP vraća radi nedostatka sredstava na računu. Ne moramo ni objašnjavati o šokitanosti takvim postupcima. Nakon toga vjerovnik ulaže protest kod javnog bilježnika na mjenicu, mjenica je izdana SAMO do strane firme, što se u protestu jasno i nedvojbeno navodi da je trasant poduzeće te da nema sredstava na računu.

 

U nastavku protesta izjave stoji: Obveznik nije izvršio zatraženu (poduzeće jasnim imenom) čimbu, uz slijedeće obrazloženje: prema solemiziranoj ispravi, obveza obveznika je podmirenje duga do 31.12.2001, a u posljednjih petnaest dana, uplaćeno obročno, u tri obroka, 15 000,00 kn, slijedom čega se zahtjev smatra neosnovan. (razlog koji smo naveli za odbijanje čimbe). Mišljenja sam da je ovime nastala NEDVOJBENA SPORNA situacija.

 

 

Osim toga u sporazumu stoji da ako stranke sporove iz sporazuma ne riješe mirno, ugovaraju nadležnost suda u Zagrebu.

 

Kako ja vidim situaciju.

 

1. Vjerovnik je aktivirao instrumente osiguranja plaćanja prema dužniku i posebno prema solidarnim jamcima prije ugovorenog roka. Mišljenja sam da je vjerovnik možda i mogao od glavnog dužnika tražiti prijevremenu isplatu s tim da o tome obavijesti sudužnike-jamce ali nikako nije mogao prije isteka roka vršiti represiju nad sudužnicima-jamcima.

Poglavito ne jer je i istaknuto da se već vrši obročna OTPLATA DUGOVANJA.

2 Svim time činjenično je stvorena situacija da je nastao spor osnovom kojeg je vjerovnik, u skladu sa sporazumom, trebao podnijeti tužbeni zahtjev kod nadležnog suda ugovorenog u sporazumu radi namirenja svojih tražbina.

3 Znači preuranjenim radnjama ispucao je valjane instrumente i nije podnio tužbeni zahtjev te stoga po meni je nastupila zastara po tim pitanjima.

4 Osim toga glavni dužnik je u međuvremenu SILOM ZAKONA likvidiran

 

Dali moja razmišljanja imaju osnove i kakva bi trebala izgledati moja žalba na rješenja o ovrsi koja sam dobio prošli tjedan.

Zaista je hitno

 

Rado ću odgovoriti na svako pitanje kako bi mi mogli što više pomoći

Unaprijed hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija