Jump to content

DIJAGNOZA BOLESTI - TAJNA ILI NE


anonimno

Preporučene objave

da li je moguce da na sudu odvjetnik supruge radi uvid u lijecnicku dokumnetaciju te na osnovu iste daje svoje misljenje koje ulazi i zapisnik te daje prijedlog sudu da se zabranjuju kontakti sa djecom,uvidom u spis sutkinja uopce nema dokumentaciju,a uvidom u spis u centru se nalayi krivotvorena dokumentacija,a glavni svjedok se ne poziva jer je autor iste,jedno misli ,dugo radi,trece pise.

da li su odvjetnici u hrvatskoj paralelno studirali medicinski fakultet i da li imaju ta ovlastenja.

trebam li kod njih ici na ponovni lijecnicki pregled da bih mogao ponovno prisustvovati brakorayvodnoj parnici,

molim odgovor.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

recimo,taj isti odvjetnik ucjenjuje putem kontakta sa djecom,te me zanima da na koji nacin centar radi uvid u spis ako nema sudskog naloga,napominjem da sam pronasao krivotvoreni lijecnicki nalay i misljenje,a isto tako sud i moj odvjetnik su opstruirali izvodjenje dokaza.

mogu li podnijeti kaznenu priajvu protiv odvjetnika ybog klevete,ucjene i nadrilijecnistva .

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, nakratko mi je netko uletio u raspravu.

Ja sam kratko pitala, ali sam htjela doznati da li osoba kojoj je otkrivena bolest na ovakav bijedan način, ima pravo podnijeti kaznenu prijavu protiv obojice. E sad, liječnik je kriv po jednom osnovu, a poslodavac po drugom. No, krivi su oboje. Mene, kao laika zanima da li ih se može kazniti i kako??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vjerovati da poslodvac ima pravo čačkati po vašim medicinskim nalazima i otkud njemu pravo da kontrolira liječnika na bilo koji način?? Pa liječnik je liječnik i on odgovara za svoje postupke. Šta neki polupismeni šefić na taj način može čovjeka uništiti u firmi ... Nee, ovo je nemoguće - hitno molim pravnika da ovo komentira !!! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono sto je lijecnik saznao u obavljanju svojeg posla od pacijenta smatra se profesionalnom tajnom i bez pristanka pacijenta ne smije se davati na uvid drugim osobama.

 

Lijecnik koji bi, ne samo dijagnozu, vec i druge podatke oko zdravstvenog stanja pacijenata davao poslodavcu, pocinio bi kazneno djelo odavanja profesionalne tajne iz cl. 132. KZ.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok - onda se liječnika može kazneno progoniti.

Medjutim, meni je zanimljiviji primitivni šefić kojem to pričinjava duševno zadovoljstvo da kopa po tudjim životima.

Kakvo kazneno djelo je u ovom slučaju počinio moj tzv. šef ?? Molim odgovor kako bi mu, nakon što provjerim u KZ-u, mogla priopćiti da ću podnijeti kaznenu prijavu ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Profesionalnu tajnu je duzan cuvati i svatko tko je do nje dosao. Ako je sef saznao nesto od lijecnika, ali to nije zloupotrebljavao, dakle to iznosio drugim osobama, tada je za odavanje profesionalne tajne odgovoran samo lijecnik. U slucaju da je tajnu saznao (na bilo koji nacin), a istu iznosio drugim osobama, tada ce postojati i za njega kaznena odgovornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je dužan čuvati profesionalnu tajnu taksativno je navedeno u čl. 132.KZ, tako da bi se ovdje moglo raditi o kaz.odgovornosti liječnika, jer njega obvezuje Zakon o liječništvu (čl.21.)..

i ovdje bi se trebalo vidjeti da li bi i to prošlo imajući u vidu st.2. istoga članka, gdje se navodi da nema k.d. ako je otkrivanje tajne počinjeno u općem intereu ili interesu druge osobe koji je pretežniji od interesa čuvanja tajne....o ovom drugom interesu (jer opći sigurno nije)nema baš primjera iz sudske prakse, pa je na sudu da odluči da li je interes šefa "jači" od prava na privatnost osobe kao pacijenta...(npr. kontrola neopravdanih ili dugotrajnih bolovanja koji su već spomenuti..)

a, sada šef...

on ne bi mogao kaz. odgovarat za ovo kaz. djelo jer nije naveden kao mogući počinitelj...čak se ne bi mogao podvesti niti pod "druga osoba" jer do ovih tajnih podataka nije došao/saznao obavljanjem svoga zvanja (a sve kako je to određeno čl.132.KZ)

možda bi se kako je goran već naveo razmisliti o poticanju na počinjenje ovog k.d....ali, opet, sve ovisi za što, tj. u koju svrhu su mu ti podaci trebali..

ovisno o tome za što je iskoristio podatak-tajnu do koje je došao, da li ju je iznio nekome drugome, na koji način i sl., možda bi se moglo nešto iskonstruirati za čl. 201. KZ, ali to mi je nekako "tanko" ili "nategnuto" za dokazivanje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija