Jump to content

Izvanredni otkaz


ZastoJa

Preporučene objave

Namjeravam dati izvanredni otkaz. Našla sa drugi posao. Poslodavac ne želi prihvatiti sporazumni raskid ugovora, za redovni je sada prekasno jer ne stignem odraditi otkazni rok. Izvanredni namjeravam temeljiti na neplaćanju prekovremenih sati i na tome što radim poslove drugog radnog mjesta - mogu dokazati oboje.

 

Pitanje: ako na novom radnom mjestu namjeravam početi u ponedjeljak, koji dan da pošaljem poštom taj izvanredni otkaz? U nedjelju očito, ne mogu. Subotu prije tog ponedjeljka? I koliko onda dana imaju da mi dostave sve odjave i radnu knjižicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz,dakle otkaz bez poštovanja otkaznog roka možete dati,kao što ste rekli,zbog povrede obveza iz radnog odnosa i rok za davanje takvog otkaza je 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se temelji izvanredni otkaz (subjektivni rok)

Ako date otkaz sa petkom i od toga dana Vam prestaje radni odnos,poslodavac je dužan da Vas u roku 15 dana odjavi sa HZZO/HZMO i vrati Vam radnu knjižicu,PK-karticu i odjave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Rubens, ako sam rekla da sate mogu dokazati, nisam to rekla bezveze. A ako ono drugo nije razlog, sigurno je razlog to što sam sama plaćala školovanje na koje me uputila tvrtka. Kompletno sve, i putne troškove, a i morala sam koristiti GO u te svrhe.

Ne brinite Vi o razlogu, sumnjam da će me tužiti, s obzirom na neke stvari koje za ovo pitanje nisu bitne. Ipak hvala.

Pitanje je bilo s kojim danom da pošaljem poštom otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A dobro onda, valjda ti znaš kaj delaš, moje je da te upozorim na neugodnosti koje bi mogla imati.......a ovo pitanje s kojim danom??? ti je gore demistificirano od strane Ultre, rok je 15 dana od od dana saznanja za činjenicu na kojoj se temelji izvanredni otkaz (subjektivni rok)i tog se drži. Manje je bitno da li se radi o petku ili utorku, čim prije to bolje......no mišljenja sam da nisi poduzela sve radnje koje si trebala poduzeti kako bi u eventualnom sporu "zadovoljila" zakonom propisane kriterije i sudsku praksu, tak da unatoč tvom optimizmu i samouvjerenosti budi vrlo oprezna i ukoliko je to moguće slušaj moj savjet, probaj se dogovoriti, sporazumno, ma koliko to za tebe mučno bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

knjižicu vam svakako stari poslodavac mora vratiti u roku od osam dana, a taj rok od 15 dana je vezan uz prijavu/odjavu na zdravstveno i mirovinsko.

Potvrde o odjavi s mir. i zdr. vam nisu toliko bitne jer vas novi poslodavac ne bi ni mogao prijaviti ukoliko vas stari prethodno ne odjavi. Još uvijek ima poslodavaca koji inzistiraju na donošenju primjerka odjave iako vas on bez ikakvih problema može prijaviti bez primjeraka odjave, dovoljno je samo da vas je stari odjavio i to će biti evidentirano u zavodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razgovarala sam s jednim radnim inspektorom vezano uz rok vraćanja radne knjižice 8-15 dana:

 

po zakonu,radna se treba vratiti u roku 8, ali isto tako poslodavac zakonski nije u prekršaju ako odjavu napravi u roku 15 dana.

 

ne može napraviti odjavu bez radne knjižice,dakle-tolerira se 15 dana vraćanja radne knjižice,istovremeno s odjavom HZZO/HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija