reboniche objavljeno: 17. prosinac 2008. objavljeno: 17. prosinac 2008. Molio bih pomoć, ukoliko netko zna. Da li je "legalno" nakon blokade računa moje tvrtke (od strane vjerovnika) vršiti cesije ili kompenzacije sa drugim tvrtkama? Cesije bi išle na temelju novih faktura izdanih nakon blokade računa, a PDV si porezna uprava ne bi mogla naplatiti jer je račun blokiran. Drugim riječima, strah me da je to faktički utaja poreza jer unaprijed znam da PDV neću moći platiti a druga firma s kojom vršim kompenzaciju si vraća taj isti PDV. Unaprijed hvala na pomoći! Citiraj
dk odgovoreno: 17. prosinac 2008. odgovoreno: 17. prosinac 2008. naravno da je nije po zakonu provesti cesiju ili kompenzaciju dok je račun blokiran... nije loše malo se pomučiti pa pronaći već postavljeno isto pitanje i već dane odgovore: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=15092&forum=22&1 http://www.tszg.hr/cro/Djelokrug-Suda/Stecaj/Strucni-clanci/Status-i-pobijanje-ugovora-o-cesiji-kojeg-je-stecajni-duznik-zakljucio-prije-otvaranja-stecajnog-postupka/Ugovor-o-cesiji-kao-nistav-pravni-posao Citiraj
Bumbo odgovoreno: 17. prosinac 2008. odgovoreno: 17. prosinac 2008. Samo bih dopunio DK-a te napominjem da nisu samo nezakonite, za vrijeme blokade, cesije i kompenzacije nego nije dozvoljeno nikakvo obraćunsko plaćanje. Ali mi kakvi jesmo i tu zabranu je donekle moguće izigrati, samo mi nije jsano kako mislite vršiti plaćanja a račun je blokiran???, osim naravno gotovinskim direktnim uplatama, ali tada predlažem napraviti sa novim vjerovnikom i platcem ugovor o peuzimanju ispunjenja te po ispunjenju zahtjervati izajvu o prepuštanju vjerovničkih prava, a nakon deblokade platac potražuje od deblokiranog subjekta plaćene iznose. Citiraj
reboniche odgovoreno: 18. prosinac 2008. Autor odgovoreno: 18. prosinac 2008. hvala na odgovorima. da malo pojasnim pitanje... mene zanima da li je zakonito prodavati robu (nakon blokade računa) tj. izdavati fakture za tu robu jer si sa tim faktički povećavam dug prema poreznoj u iznosu PDV-a. napominjem da je blokada računa potekla od banke i sve što se slijeva na račun ide na banku (što je i u mojem interesu) a ne na poreznu. dakle nije li to utaja poreza jer znam da neću moći platiti PDV a ipak prodajem robu i izdajem račune?? Citiraj
ultra odgovoreno: 18. prosinac 2008. odgovoreno: 18. prosinac 2008. Da, i ukoliko je poslovni račun u blokadi možete poslovati.Novac koji naplatite od kupca liježe na Vaš žiro račun i time se vjerovnik naplaćuje.Ukoliko imate poreznog duga i porezna Vam ovrši račun,oni će se naplaćivati kao i sada vjerovnik. Citiraj
bura65 odgovoreno: 18. prosinac 2008. odgovoreno: 18. prosinac 2008. Nije utaja poreza. Možete ispostavljati fakture ali kad vam kupac plaća sav novac ide onom ko vas je blokirao i tako sve dok se ovrhovoditelj ne namiri Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.