Jump to content

Što nakon manjka na inventuri?


sanja3110

Preporučene objave

U maloj trgovinij u kojoj radim, nakon inventure se pojavio manjak od 30ak tisuća kuna. Trgovina ima dva zaposlenika, ja sam stalni radnik i radim već 2 godine a tijekom 2008 su mi se promjenile 3 suradnice od kojih je svaka radila nekoliko mjeseci. Sada kad se ispostavio veliki manjak vlasnik ocekuje da ja i kolegica koja trenutno radi tek 6 mjeseci vratimo taj novac. Osobno se ne osjećam krivom za toliki manjak, jer sam zahtijevala inventure nakon svake promjene radnika a već tada sam utvrdila nedostatke ali vlasnik nije htio to učiniti. U mom ugovoru nigdje se mene ne obvezuje na takvu odgovornost,(a nikada nisam niti dobila kopiju ugovora) on traži da naknado potpišemo izjavu i preuzmeno odgovornost i vratimo manjak. Ukoliko ne potpišemo takvu izjavu zaprijetio nam je poreznom inspekcijom i poligrafskim ispitivanjem. Osobno bi mi odgovaralo da se utvrdi krivac jer za sebe znam da nisam nesavjesno obavljala svoj posao. Za nešto više od mjesec dana počinje mi porodiljni dopust stoga me niti prijetnja otkazom ne plaši previše. Molim vas za savjet što učiniti u ovom trenutku?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je vrlo zanimljivo, ali i zabrinjavajuće s obzirom koliko je takva pojava raširena, rekao bih po uzoru na masovno takvo postupanje u Tisku d.d.

 

Ovakvi poslodavci očito polaze od neke tzv. garantne pozicije svojih zaposlenika - trgovaca, koja bi pozicija u svakom slučaju i uvijek pretpostavljala krivnju zaposlenike. Čak sam u uvjerenju da zaposleniku uopće ne daju nikakvo pravo da se eventualno očituje na te okolnosti, uostalom niti ne provode kakav ispitni postupak (naravno osim same inventure u kojoj utvrde manjak).

 

U svakom slučaju nikada ne bi pristao na potpis takve izjave ukoliko "luka ni vidio ni mirisao".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije godišnje inventure najprije treba izdvojiti robu koja je neupotrebljiva,oštećena,kojoj je istekao rok uporabe i sl.Zatim se na utvrđeni manjak robe obračunava koliko je dopuštenog manjka s naslova kala,rastepa,kvara i loma (neoporezivi manjak).E, tek poslije navedenih radnji se vidi koliki je oporezivi, nedopušteni manjak i na njega poslodavac mora platiti PDV.To je u stvari problem-ali njegov problem-ne Vaš, i stoga navedene prijetnje inspekcijom,poligrafom i sl. "ne piju vodu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija