Jump to content

autorska prava


vu_barakuda

Preporučene objave

Molim za jedan savjet....kao strip crtač i ilustrator, u dobroj namjeri, kompletno sam u dogovoru sa jednom osobom koja je ustupila svoj literarni rad i koja je u izdanju navedena pod "Tekst:", a ne kao scenarist, nacrtao i potpuno likovno opremio jedno izdanje sa povijesnim korijenima za jednu instituciju, koja je izdavač toga izdanja. U istoj je naveden između ostalog i copyright na moje ime. Potpuno neočekivano, rasprodan je cijeli tiraž od 2000 komada i otiskan novi tiraž u istom broju, za koji su dogovoreni i iznosu od nekih 60% isplaćeni honorari (ali normalno smanjeni, kao što je i red za drugo izdanje). U međuvremenu, napravio sam i kod iste institucije objavio slično izdanje na engleskom jeziku u tiražu od 1000 komada pod istim ISBN brojem poradi brzine, koje izdanje je također rasprodano i slijedećih 1000 komada nalazi se opet u tisku. Postoji čak velika mogućnost da isto izdanje uđe u nastavni program ili ga pod sebe kao projekt preuzme nadležno ministarstvo, kao i da osobno za isto izdanje vršim stalnu promociju kao prvoga izdanja u nizu sličnih, koje zatim namjeravam objediniti u veliku knjigu po vlastitoj zamisli. Napominjem da za kompletni rad nismo pravili ugovor niti ga potpisali, već smo sve usmeno dogovarali voditelj institucije (koji je inače ustupio tekst) i voditelj prodajnog mjesta iste institucije, gdje se ujedno jedino i distribuira isto izdanje. Do sada mi nije isplaćen honorar za cjelokupno englesko izdanje i djelomično za hrvatsko izdanje, ali pojavio se slijedeći problem.

Nedavno mi je zakazan sastanak između nas troje, te mi je voditelj prodaje obrazložio kako je upravni odbor "riješio" kako su oni mene isplatili za moj rad, te da po njima oni prema meni od drugog i svakog slijedećeg tiraža te engleskog izdanja nemaju više nikakvih financijskih obaveza, na što sam se pobunio govoreći da autorski rad i intelektualno vlasništvo zapravo nemaju nikakvih dodirnih točaka sa uslugama kućnih majstora, limara ili zidara, koji su jednokratno plaćeni za svoju uslugu, kao i da je normalno da shodno našim usmenim dogovorima tražim i isplatu, a pogotovo da ne želim ustupiti svoja autorska prava tek tako, pogotovo što bi iz moga rada mogla nastati nova financijska sredstva proizašla iz prava za igrane filmove ili za objavljivanje pod nekim ministarstvom. Moj honorar inače iznosi 25% od prodajne cijene izdanja (radi se o manjem novčanom iznosu) za prvi tiraž, drugi je 25% od iste prodajne cijene za drugi tiraž, te sam računao na daljnji i stalni honorar za svako iduće izdanje kod istog izdavača u iznosu od 20%.

Zabrinut sam jer smo sve dogovarali na povjerenje, bez formiranja i potpisivanja ugovora, ali sada na vidjelo izlazi činjenica da mi netko želi oduzeti moj rad i višekratno ga i trajno naplaćivati u svoju korist.

Što da radim, kako da zaštitim svoj rad i da li sam izgubio autorska prava? Unaprijed se zahvaljujem na savjetima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorska prava niste izgubili. No, potrudite se da ih zastitite i zajamcite njihovu provedbu. Ako nista ne poduzmete smatrat ce se da ste pristali na ono sto vam je receno na tom zadnjem sastanku (voditelj prodaje itd...).

 

Pronadjite strucnog odvjetnika, ustanite tuzbom ZURNO, trazite da se obustavi tisak i raspacavanje onog sto je vec izaslo kako biste najprije regulirali svoja prava. Jedino tako cete biti sigurni da ce se postivati vasa autorska prava i vasi zahtjevi koji proizlaze iz njih.

Reagirajte ZURNO, ako ostane "samo" ovakav status quo problemi ce se povecavati i razrjesenje zakomplicirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija