Jump to content

greška u katastru


FRANJO/FRENKI

Preporučene objave

:misli: kupio sam zeljište na moru (suvlasništvo)između ova i sina na temelju podataka u katastru u kojima stoji da dotična parcela ima 15oo kvadra tapašnjaka.Tom sam prilikom kupio polovicu od oca i postao vlasnik sa sinom 1/2.i to je sve u redu.Zatim sam se uredno uknjižio u gtuntovnoj i sad je to sve na papiru ok.Godinu dana kasnije zatražio sam da mi mjernik točno nađe međe te čestice kojom prilikom se utvrđuje da su podaci u katastru netočni te da spomenuta čestica ima preko 3000m2 te da vlasnici nisu znali gdje ima završava čestica kojih smo sad vlasnici ja i sin od bivšeg vlasnika.Ja bih sad njemu vratio dio zemljišta koji je veči od 75O m2 koje smo dogovorili ali neznam točno kako,Mjernici su skupi ko vrag.Deda nema novaca da ih plača ,a i mjernici svaki put imaju drugu filozofiju,Objašnjavaju mi da mi to moramo rješiti na sudu,a kad odem pitat na uknjižbu pri gruntovnoj(namaju još gruntovnu) samo sliježu ramenima.

A :misli: ko ima netko nešto pametno za reč nek me savjetuje.

eh i još bih pitao dali netko zbog takve neurednosti može dovest u pitanje moje vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi ste u suvlasništvu sa sinom vašeg prodavatelja. time nije točno određeno čiji je koji dio parcele. dogovorite se čije je koji dio , a površinu od 750 m2 možete i sami izmjeriti u dogovoru sa suvlasnikom, kao recimo : komad zemlje od 20m x 37,5m.

 

međutim razlika površine u katastru i u zemljišnoj knjizi bi trebalo ispitati. da li je upis površina u posjedovnom listu (katastar) i u vlasničkom listu (gruntovnica) isti, a ta razlika između 1500 - 3000 m2 je razlika između upisa i slikovnog prikaza na kat. planu. u svakom slučaju sami možete ispitati zašto se ta razlika pojavila. ali i onda ako je to propust u vezi gruntovnica-katastar, morat ćete angažirati geodetu da vam napravi usklađenje. a možda će biti dovoljno neke isprave koje su dostavljene u gruntovnicu, sada samo proslijediti i u katastar.

 

nemojte reći da su geodeti skupi. za obilježavanje međa sigurno nećete platiti više nego za registraciju jednog osrednjeg automobila. registraciju plaćate svake godine, i još servis i tko zna kakve popravke prije, a sređivanje podataka o vašim nekretninama plaćate par puta u životu, a rješavate egzistencijalno pitanje sebi za cijeli život i za svoje naslijednike.

 

geodeti ne pokušavaju objasniti koliko truda treba da se međe donekle vjerno obnove na terenu, a još manje koliko je skupo njihovo evidentiranje u koordinatama računatim iz originalnih terenskih mjerenja, a koje kasnije omogučavaju obnovu međa s točnošću od centimetra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sa sinom sam se dogovorio koji dio zemljista koristim ja i to je navedeno u kupoprodajnom ugovoru :-o:-o:-o .medutim problem je u tome sto sam se proknjizio kroz katastar i pridbiljezbu za grutovnu cime sam prijasnjeg vlasnika ispisao a sebe upisao.a u ovom slucaju on bi trebao ostati kao treci suvlasnik kojom prilikom bi on imao otprilike jednu cetvrtinu

posjeda.

sto se tice gruntovne ona je sad tek u pripremi za izradu. :-?

dobro ste zamjetili.razlika je između upisa i stanja na terenu.i to je tako još od marije tereze i neznam tko ima ovlasti to ispravljat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

usklađenje upisa sa stanjem na terenu može napraviti ovlašteni geodeta. ispravak je u interesu svih suvlasnika.

 

ako ste vi kupili 1/2 od nekog tko je bio suvlasnik u 1/2, onda on više ne može ostati suvlasnik u 1/4, jer je prodao svoj cijeli suvlasnički omjer. ako suvlasnici koji su upisani svaki u 1/2, nakon prodaje 1/2 suvlasničkog omjera žele ostati suvlasnici svaki u 1/4, onda je svaki trebao prodati 1/4 suvlasničkog omjera na nekretnini ili drugačije rečeno: 1/2 svoje polovine.

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija