Jump to content

voznja pod zabranom+u pijanom stanju+po novom zakonu


Papastrumf

Preporučene objave

24.01.09.g.g vozi sam u pijanom stanju, sletio sa ceste (ne prouzrocivsi nikakvu nesrecu ni ništa, nego samo zaglavio)..došla policija, puhao, oni obavili svoje....

E sad me zanima sto bih mogao "dobiti" po novom zakonu, jer ipak sam vozio pod zabranom upravljanja vozilom B kat.

Da li da idem na priznanje i mogu li se nadati uvjetu ili sta da radim!

I ono najbitnije, svjestan sam toga da ce po pitanju alkohola (2,3 promila) po novome ici i prekršajna prijava a po pitanju voznje pod zabranom i kaznena...e pa ovako, ja imam u planu prekršajnu prijavu pobijati raznoraznim argumentima a kazneneu bi priznao nadajuci se uvjetu, pitanje je je li to moguce, tj. jesu li sudovi u dogovoru/dosluhu, npr. prije mi bude sud za kazneneo djelo i to djelo priznam a poslje njega prekršajni (ili obrnuto) na kojem ne priznajem prakticki istu stvar..dakle, jesu li sudovi povezani, hoce li to skuziti, te je li to moguce?

 

Ne zanm jesam li isao dovoljno u detalje kako bih situaciju razjasnio, no ako netko ima kakvu ideju sta da napravim i odgovor na moje pitanje, bio bih mu zahvalan...ako je potrebno jos detalja, pitajte!

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam pročitao Vaš post prvo sam pomislio da se radi o izmišljenom događaju, zato ću sa rezervom i odgovoriti.

 

Ovo "po novom zakonu" vjerovatno mislite na Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji na Vašu žalost nije i jedini zakon.

 

Skenirat ću Vam djelove tih zakona pa Vi razmislite sami o situaciji u kojoj se nalazite i o Vašem budućem ponašanju.

 

Osobno mislim da su policijski službenici teško pogrješili što Vas nisu odmah uhitili. Jedina zapreka uhićenju bi mogla biti pozicija samog vozila, tj. da je vozilo zapelo u nečijem privatnom dvorištu ili da Vas djelatnici prometne policije nisu uočili da uopće upravljate, a nema elemenata prometne nezgode. U ovom zadnjem slučaju onda nema nikakva temelja za postupanje policije.

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 199.

(2) Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

(10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga.

Članak 289.

(1) Vozač kojem je vozačka dozvola oduzeta (članak 284.) ili je isključen iz prometa (članak 285.) ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ne smije za to vrijeme upravljati vozilom u prometu na cesti.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom za vrijeme dok su mu izrečene mjere iz stavka 1. ovoga članka.

 

KAZNENI ZAKON

Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude

Članak 308.

(1) Tko obavlja određeno zvanje, djelatnost ili dužnost ili određene poslove iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno ili nije dopušteno,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

(3) Tko omogući nekoj osobi obavljanje određenog zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili određenih poslova iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera ili su nastupile pravne posljedice osude, zbog čega je takvo obavljanje zabranjeno, ili nije dozvoljeno,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko omogući upravljanje motornim vozilom osobi iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

glavna pitanja za ostale:jesu li sudovi u "dosluhu" da ne priznajem jedno na jednom a pobijam drugo na drugom i poserem se sam po sebi, i sto se tice kaznene-idem na priznanje....

 

ovo je novo kazneno djelo pa će tu tek da se gradi sudska praksa, što znaći da postoji mogućnost da se i ne ide u kazneni postupak, ali i suprotno. koješta će se cijeniti prije pokretanja kaznenog postupka, jer paralelno ide i prekršajni pa će biti kao i sa posjedovanjem droge (negdje se prijava odbacuje, negdje ne, ovisno od slučaja do slučaja..)

 

daj mi reci od kada ti je zabrana? jesi li imao zabranu upisanu u vozačku? što si rekao prilikom ispitivanja zašto si vozio a znao da si pod zabranom?

 

nema veze kako ćeš se ti braniti, možeš i šutnjom, tako da to nije bitno toliko..prije će se provjeravati u kojoj fazi je koji postupak, pa da se ne sudi dvaputa o istom..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

daj mi reci od kada ti je zabrana? jesi li imao zabranu upisanu u vozačku? što si rekao prilikom ispitivanja zašto si vozio a znao da si pod zabranom?

 

nema veze kako ćeš se ti braniti, možeš i šutnjom, tako da to nije bitno toliko..prije će se provjeravati u kojoj fazi je koji postupak, pa da se ne sudi dvaputa o istom..

 

zabrana mi je od 13.12.08. mislim, ne znam tocno ali tu negdje je...i zabrana mi nije upisana u vozacku zbog toga sto se to više ne upisuje nego sad ide provjerom jer je upisana u rač. sustavu...a i nisam isao kod nikakvog suca ni nigdje na nikakva ispitivanja...samo mi je policajac rekao da ide regularnim postupkom...inace sam na svoju sramotu djelatnik Ministarstva parvosuđa no to mi ne pomaze jer sam vozio pod zabranom i još pijan...

i iz prakse mislim i znam da priznanje i kajanje itekako poomaze

 

a ja nisam dobio nikakve papire ni ništa, nego sam saznao (nacuo) da ce/je policijska postaja podnjela zahtjev Opčinskom državnom odvjetniku...za pokretanjem kaznene prijave...

a i to je sve sad jako friško pa niš ne znam ni niš ne mopgu naslutiti...?*

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

zabrana mi je od 13.12.08. mislim, ne znam tocno

...a i nisam isao kod nikakvog suca ni nigdje na nikakva ispitivanja...samo mi je policajac rekao da ide regularnim postupkom...

 

...nego sam saznao (nacuo) da ce/je policijska postaja podnjela zahtjev Opčinskom državnom odvjetniku...za pokretanjem kaznene prijave...

 

jasno mi je da je zabrana izrečena i to je ok..

ali, za kazneni postupak to rješenje mora biti pravomoćno i izvršno i o tome mora postojati dokaz..tvoja potpisana dostavnica..

nije dovoljno da samo postoji rješenje prekrš. suda o njezinom izricanju..

to je možda dovoljno za prekršajno kažnjavanje (vožnja pod zabranom) ali za kazneno se traži malo veći/teži oblik krivnje..

 

i ovo što kažeš da nisi ispitan kod suca, jasno da nisi, jer to će u prekršajnu proceduru ići i niti trebaš biti ispitan..

 

ali, za kazneni postupak su se trebale onda ispoštovati odredbe zkp-a što znači da si trebao biti ispitan u svojstvu osumnjičenika, trebao si biti upoznat sa svojim pravima, možda bi si uzeo odvjetnika i s njim se tada konzultirao što da kažeš i kako da se braniš.. itd. itd. to je već u startu veliki propust..

ja to ne bih pustio tek tako da prođe, tim više što radiš gdje radiš..(zašto bi imao i uvjetnu ako ne moraš)

malo razmisli i konzultiraj se s nekim van ovoga foruma..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino što sam dobio je nekakva obavjest gdje piše, citiram:

 

"

OBAVJEST

Izvješcujemo>>>ime i prezime<<<< rođen >>>>>datum rođ.<<<< , iz >>>>adresa<<<<< da smo zaprimili rješenje Policijeske postaje....., br.>>>urbroj<<< od dana 18.11.2008. godine kojim se traži upis mjere zabrane za upravljanje motornim voziliom kategorije "B" u trajnju od 9 mjeseci.

Temeljem čl. 297. st.1. ZSPC-a teci ce vam zastitna mjera zabrane upravljnaja motornim vozilom od dana primitka ove ovavijesti."

 

znaci evidentno je da sam obavjest o pocinjanju zabrane dobio.

 

 

Znam da sam kriv ali sam itekako svjestan velikih propusta u ovome postupku, ponajprije zbog toga sto je taj "zakon" na snazi od cini mi se 14.1.2009. i time je prakticki nov pa se jos ni ne zna kako bi se tocno postupalo prema meni, pa od tuda i toliki propusti....

 

PITANJE: mogu li si ikako pomoci time sto se u mojem slucaju dogodilo toliko propusta i kako. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija