Jump to content

Koji zakon regulira uplatu poreza poslodavca prema mjestu prebivališta


Gaza

Preporučene objave

Poštovanje,

Zanima me kao što sam nalov piše. Poslodavac je dužan prilikom uplate poreza na plaću uplatiti porez na ono područje gdje je adresa na osobnoj iskaznici,dakle to je stalno prebivalište zaposlenika.Svako područje ima svoj broj u PK kartici i taj broj označava područje gdje se treba porez uplatiti.

Zanima me postoji li članak negdje u zakonu koji točno govori o ovome što sam napisao.Dakle, da se porez uplaćuje prema mjestu prebivališta, a ne privremenog boravišta.

Iz svega, vjerujem da zaključujete da su mi tijekom cijele godine porez uplaćivali na krivo područje :palacdolje: (drugi grad),prema privremenom boravištu, a ne trajnom prebivalištu(adresa na osovnoj).Svaka pomoć i savjet kako dalje dobro bi mi došao.

Hvala vam unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na dohodak,čl.46 (porezna kartica)

 

Poslodavci i isplatitelji primitka,odnosno plaće i mirovine dužni su plaćati porez na dohodak prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu a podaci o navedenom nalaze se na poreznoj kartici koju izdaje porezna uprava a predaje se poslodavcu ili isplatitelju primitka.

 

Radnik ,umirovljenik i fizička osoba koja ostvaruje primitak iz čl.14 ZPD obvezna je svaku promjenu u svezi u svezi s uzdržavanim članovima,prebivalištem,boravištem...prijaviti ispostavi porezne uprave i dostaviti joj vjerodostojne isprave u roku 30 dana od dana nastanka promjene.

 

Znači, poslodavac uplaćuje porez prema podacima iz PK kartice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste shvatili samo jedan dio. Točno je da se porez na dohodak uplaćuje prema podacima s PK kartice, ali je isto tako potrebno istaći da podaci o prebivalištu ili boravištu moraju odgovarati podacima u PK kartici. Zakonodavac je propisao da je maksimalni rok za usklađenje nakon eventualne promjene 30 dana.

Ako poslodavac primijeti netočnost podataka, dužan je o tome upozoriti posloprimca, a ovaj je dužan u roku od 30 dana upisati promjenu. Ukoliko posloprimac to ne napravi u roku od 30 dana, poslodavac mora o tome obavijestiti nadležnu poreznu upravu.

Više o tome:

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=445

http://www.zerodic.com/autor/financijsko_savjetovanje/dobro_je_znati/porezna_kartica.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija