Jump to content

neosnovan povrat poreza?


miledjeko

Preporučene objave

tri godine ostvarujem povrat poreza po osnovi plaćenih kamata za stambeni kredit za prvu nekretninu

e sad, prije 9 godina naslijedio sam u pola dijela kuću 30 kvadrata koju smo nedugo zatim prodali

kada sam prve godine slao poreznu prijavu a nakon dizanja stambenog kredita za kupnju prvog stana kojim riješavam stambeno pitanje, na kontakt telefonu porezne uprave su mi rekli da se ta nekretnina (naslijeđena i prodana) ne može smatrati uvjetnom i da ne spada kao takva u prvu stambenu nekretninu namjenjenu riješavanju stambenog pitanja, te da slobodno prijavim povrat poreza.

porezna mi je svake godine i isplatila povrat

ove godine, kao i svake do sada sam opet u nedoumici da li da prijavim ili ne (iako svake godine zovem i uglavnom mi isto govore)

prema onom što piše u uputama, ja ne bih imao pravo povrata po toj osnovi ali su mi svake godine uredno isplatili (nije to neki iznos, oko 1000 kn), iako sam po savjetu sa kontakt telefona potpisao izjavui da nisam imao nikakvu nekretninu (rekli su da napišem a ako me odbiju da se žalim jer se to ne može smatrati adekvatnom nekretninom)...

šta da radim?

i ukoliko su mi isplaćivali a da nema osnove, da li da se prijavim poreznoj i vratim lovu (što mi je ok opcija ako ipak nisam imao pravo na povrat), nego da imam repove...

kakva bi bila kazna za to i ima li šanse da me porezna pronađe da sam neosnovano smanjio poreznu osnovicu, ako je neosnovano? ponavljam iznosi nisu veliki

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koristite olakšice po čl.36.stavak 16.Zakona o porezu na dohodak po kojemu smanjujete poreznu osnovicu za "kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora,za potrebe svog trajnog stanovanja".To je znači nekretnina koju ste kupili kreditom,i u kojoj, pretpostavljam, imate prijavljeno prebivalište.

Kako imate sve elemente za dio osobnog odbitka za kupnju ili gradnju stambenog prostora-podnesite prijavu kao i do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija