Jump to content

Ozljeda na radu - možda će biti zanimljivo za one koji vole uporedno pravo


Redcap

Preporučene objave

Dakle, situacija je otprilike sljedeća:

 

radnik se ozlijedio na radu, duže vrijeme traje privremena nesposobnost za rad. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH (čl. 42.), pravo na naknadu plaće imaju lica koja su "1. privremeno spriječena za rad zbog bolesti ili povrede", a čl. 56. propisuje da pravno lice kod kojeg je radnik zaposlen isplaćuje naknadu za prva 42 dana bolovanja. Međutim, čl. 58. govori da naknadu plaće radniku koji je zadobio povredu na radu bi trebalo isplaćivati pravno lice kod kojeg je radnik zaposlen, bez da se spominje ikakva refundacija od ZZO.

 

Da li čl. 58. u odnosu na čl. 56. predstavlja ono što je Lex specialis spram legi generali? Sa ZZO-a kažu da će odbiti zahtjev ukoliko se pozovemo na čl. 56. u vezi sa čl. 42.

 

Ako sam dobro shvatio, u Hrvatskoj HZZO refundira naknadu plaće u slučajevima privremene nesposobnosti za rad zbog ozljede na radu nakon 42 dana?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim vas da mi pomognete....ovo je moj slučaj....

zamolilo bih Vas jednu uslugu, tj. da me pokušate savjetovati oko mog problema. Dana 15.02.2008 godine zapošljavam se u jednoj firmi. Bio sam zaposlen na određeno vrijeme. Već dana 26.02.2008 godine doživljavam prometnu nesreću pri dolasku na posao. Zaprimljen sam u bolnicu i tamo ležao 12 dana, imao sam puknuće bedrene kosti koje je zahtijevalo operaciju. Otvorio sam bolovanje u medicini rada tj. liječniku od firme. Ispunjeni su obrasci za ozljedu na radu te rečeno da ću jedan od primjeraka ja dobiti na kućnu adresu poštom. U 8. mjesecu izlazilo je trajanje mog ugovora o radu na određeno. Još uvijek sam bio na bolovanju, no to nije spriječilo mog poslodavca da mi da otkaz.

15.9. dobivam poštom svoju dokumentaciju o otkazu ugovora na radu od poslodavca i radnu knjižicu. Sutradan odlazim na HZZO i mirovinsko osiguranje da bi nastavio nesmetano primati svoja sredstva. Međutim, nisam imao upravo taj obrazac od ozljede na radu koji je priznat od HZZO-a jer ga nisam na svoju nesreću, a nečijom nemarnošću i zataškavanjem dobio na kućnu adresu. Na HZZO-u putem kompjutera ne pronalaze moje podatke o ozljedi na radu niti da je uopće nastala ( što je propušteno zbog nečije nemarnosti ). Niti mi je uopće jasno da se to kompjuterski nije moglo vidjeti, niti me nakon toga stručno upućuju što mi je činiti ni zašto je došlo do pogreške da nisam dobio obrazac o ozljedi na radu. Par puta su me vraćali jer uvijek je nešto nedostajalo od dokumentacije. No, tu nije kraj. Nisam odustajao, bez ičijeg naputka odlazim u firmu gdje sam radio, objasnio do kakvog je problema došlo, no oni su se samo branili izjavom da će oni dokazati da moja prometna nesreća u kojoj nisam ja okrivljenik ne smatra se ozljedom na radu. Tako da i od njih nisam dobio pomoć. Odlazim liječnici pri kojoj sam se vodio od strane firme dok sam bio na bolovanju, objašnjavam joj problem, čudi se i kaže da su u HZZO-u samo na klik kompjuterskog miša mogli vidjeti i doći do tog obrasca ili vidjeti barem što im je potrebno da se prijavim i da ne gubim pravo na bolovanje. Ljubazna liječnica mi daje fotokopiju obrasca ozljede na radu te me šalje u HZZO u Rijeci da mi se potpišu na fotokopiju, što sam i učinio.

Odlazim u Karlovac na HZZO gdje sam prijavljen (sa potrebnom dokumentacijom), no bili su toliko "ljubazni" samo rekavši da je rok za podnošenje istekao. I tog dana gubim primanja, zdravstveno osiguranje…… a još uvijek dobivam papire da sam nesposoban za rad pa sam i time uskraćen jer se ne mogu zaposliti, potrebna mi je rehabilitacija i liječenja koja ne znam odakle da platim jer su mi primanja zakinuta nečijom igrom.

Trebam savjet od Vas i odgovore na neka pitanja:

1. dali sam pravedno dobio otkaz dok sam bio na bolovanju bez obzira što mi je istekao ugovor o radu?

2. čiji je to propust da nisam dobio obrazac o ozljedi na radu na kućnu adresu da se nesmetano prijavim na HZZO nakon što mi je uslijedio otkaz?

3. dali imam pravo tražiti odštetu od firme?

4. dali bi imao pravo na kakva primanja s obzirom da mi je potrebno liječenje i rehabilitacija, a nemam zdravstvenog osiguranja?

5. koje je najbolje rješenje u mojem slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija