Jump to content

otkaz i bolovanje


drago40

Preporučene objave

Poštovani !

Za vrijeme trajanja bolovanja radniku ne može prestati radni odnos. Otkaz za vrijeme trajanja bolovanja jeste

nezakoniti otkaz .

Poslodavcu treba odmah poslati Zahtjev za zaštitu prava , te čekati odgovor koji mora biti dostavljen u roku od 15 dana , a tek potom imate pravo na sudsku zaštitu .

Ukoliko ne poštujete proceduru i rokove sud odbacuje takovu tužbu .

 

Pozdrav ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ude ne lupetaj ako nisi siguran.Sorry, al navodiš čovjeka na krivo jer molim te di si ti to pročitao da je otkaz za vrijeme bolovanja nezakonit.

Zamisli po tvojoj logici slijedeću situaciju..poslodavac odluči nekolicini radnika dati otkaze oni to saznaju( u firmama se manje-više sve brzo sazna) i prije nego što im poslodavac uruči otkaze ljudi šmugnu na bolovanje jer,eto, tad im ne može dat otkaz jer je,po tvoj logici,takav otkaz nezakonit.I,što tad?Poslodavac bi trebao čekati i čekati da se oni vrate s bolovanja( neka traju i po par mjeseci,a često i duže) da on njima uruči otkaze..Nije ideja loša,možda bi poslodavca prošla volja.Al ne ide to tako.

Prema tome,nije otkaz za vrijeme bolovanja nezakonit,samo što za vrijeme bolovanje ne teće otkazni rok.

Znači Drago može vama poslodavac dok ste na bolovanju uručit otkaz i ne čini to,nikako, otkaz nezakonitim samo što vam otkazni rok ne teće dok ne prestane bolovanje.

Jedino poslodavac ne može otkazati za vrijeme bolovanja radniku koji koristi bolovanje zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti-što,pretpostavljam,ovde nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana marijeta !

Pročitaj još jedamput što je Ude napisao .Zatim konzultiraj sudsku praksu , recimo duševni bolesnik dobije otkaz za vrijeme bolovanja .

 

Ude ponavlja za vrijeme trajanja bolovanja ne prestaje radni odnos! Vi meni recite gdje ste pročitali da radni odnos može prestati za vrijeme bolovanja .Mislim da je jedno prestanak radnog odnosa a drugo uručenje otkaza , o kojemu nije bilo riječi.

Na stranicama sam iz razloga što želim dati svoj doprinos a ne da se prepucavam .

 

Ugodan vikend ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam oboma na odgovorima,nema popotrebe za prepucavanjima.

neradi se osobno o meni nego zelim pomoci prijateljici,operirala je ruku,doslo je do komplikacija,bolovanje se oduzilo poslodavcu to neodgovara,ali i ona sama ne bi se vise vracala u tu firmu na taj posao prvo zbog tezine posla a i zbog njihove neprofesionalnosti.

ugovor na neodredeno joj traje od nove godine,da li i u toj situaciji ima otkazni rok,i kakva je situacija sa otpremninom jer u toj istoj firmi je tri godine ali je bila prijavljena na ugovor na odredeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago,pravo na otpremninu( to što je radila u početku na određeno pa poslije na neodređeno) ima jer je radila u kontinuitetu,kako ste naveli 3 godine.Pošto joj radni odnos prestaje redovitim otkazom ima pravo na otpremninu po zor-u i to za svaku godinu 1/3 plaće tj.prosjek primanja posljednja 3 mjeseca-ako ne piše više u Pravilniku o radu ili Kolektivnom ugovoru -manje ne može.Što se tiče otkaznog roka dužna ga je odraditi,osim ako se drukčije ne dogovori s poslodavcem.

 

E sad,poštovani Ude ni meni nije namjera niti želja da se prepucavam,a niti da vam povrijedim ego,ali pročitajte što je čovjek pitao,a vi odgovorili.Posebno pročitajte svoju rečenicu "Otkaz za vrijeme bolovanja je nezakonit otkaz" koju ste vi možda napisali onako,ne razmišljajući previše,ali ste čovjeka naveli na krivi zaključak i zbog toga sam reagirala jer sam smatrala da to nije u redu.

Ovaj vaš komentar sa duševnim bolesnicima,sudskom praksom nema veze s ničim i nije mi baš "legao" pa ga,ni uz najbolju volju,nemam šta komentirati.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako u ZOR-u

 

Cl. 115. Privremena nenazocnost na radu zbog bolesti ili ozlijede nije opravdani razlog za otkaz.

 

Čl. 82.pise da osoba koja je privremeno bila nesposobna za rad zbog ozlijede ili ozlijede na radu ili prof. bolesti, a za koju nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlaštena osoba, odnosno tijelo utvrdi da je sposoban za rad, ima se pravo vratiti na svoj posao na kojima je prethodno radio, a ako je potreba prestala za obavljenje tih poslova, poslodavac mu je duzan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajucih poslova.

 

s obzirom da se ona ionak ne zeli vratiti u firmu neka se nagodi za jos vecu otpremninu i da ce mirno otici...

 

pa to nije vrijedno prepucavanja samo trebate malo procesljati po zakonima

 

nije mi jasno ono o dusevnim bolesnicima, rado bi cula jos koji detalj jer i ja poznajem nekog bliskog kome bi to moglo biti od interesa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija