Jump to content

vlasništvo nad kućom užasno komplicirano


blaah

Preporučene objave

Poštovani, lijepo Vas molim odgovor jer zaista ne znamo što nam je činiti…

 

Dakle prije 30 godina kupljeno je zemljište koje je upisano u gruntovnici i ima 5 vlasnika. Od tih 5 vlasnika u stvari je bilo predviđeno da će se graditi kuća u 3 jednaka dijela. 2 vlasnika su u stvari braća koji su vlasnici trećine, moja rodica je vlasnica trećine, a moj tata je tada bio malodoban pa je na našoj trećini upisana i njegova tada punoljetna sestra jer se to tada iz meni nepoznatih razloga tako radilo i ta sestra nikada ni nije imala pretenzije na tu zemlju ili kuću.

 

Kada se prije tih 30 godina gradila kuća, morala se graditi kao dvojni objekt kakav je i izgrađen prema pravomoćnoj građevinskoj dozvoli nju su gradili i plaćali moj tata i moja rodica i tu živimo tih 30 godina. Taj treći vlasnik nije mogao tada dobiti dozvolu graditi na parceli i dao je usmeni pristanak da mi gradimo naš dvojni objekt prema građevinskoj dozvoli.

Od tada do danas nije imao nikakva potraživanja prema nama, a moj otac i rodica nisu pokrenuli rješavanje upisa kuće u zemljišne knjige.

 

Prema današnjem izvodu iz katastra parcela izgleda tako da je u okviru granica dvorišta jedna parcela na kojoj su u posjedovnom listu upisani moja rodica, moja teta (koja je pokojna već par godina, a na njenoj ostavinskoj raspravi ta zemlja nije bila evidentirana iako je i u z. Knjigama upisana kao jedan od vlasnika. Ima sina i muža živućeg koji su pretpostavljam nasljednici) i taj treći čovjek.

 

Unutar te čestice ucrtana je jedna manja čestica sa kućom na kojoj su u posjedovnom listu upisani moj tata i rodica koji su stvarni vlasnici kuće. Teta je za života potpisala izjavu da dopušta da se upišemo na kuću kao vlasnici u z.knjige, ali ne i na «njezin» dio parcele oko kuće. Mislim da je to bio previd kada su sastavljali tu izjavu.

 

Tata je nedavno preminuo i čekamo ostavinsku raspravu.

 

Pa me zanima postoji li opcija, ako na tetinoj raspravi nije bila spomenuta zemlja na kojoj je kuća iako je upisana u z. Knjige da se možda dogodi da ni na tatinoj ostavinskoj ne bude spomenuta ni zemlja ni kuća i što nam je onda činiti?

 

Drugo pitanje je što da uopće radimo da moj bratić dozvoli da se upišemo na tetin dio te vanjske parcele i plaća li se na to porez te kako da uopće riješimo cjelokupno pitanje vlasništva nad kućom i zemljom da se možemo upisati kao vlasnici u z. Knjige?

 

Uz napomenu, taj treći vlasnik je navodno nekad nekome rekao da on želi kupiti dio parcele do naše kako bi mogao tu graditi kuću, ali mu nisu htjeli prodati i od tada sve stoji… Trebamo li od njega isto nešto tražiti?

 

Hvala vam puuuuno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta se tiče vlasništva i suvlasništva, ne mogu pomoći.

 

šta se tiče ostavinske rasprave- iz osobnog iskustva znam da se ostavina vodi za nekretnine koje navedete da su u vlasništvu pokojnika. tako se i za tetinu 'okućnicu' može pokrenuti ostavinska rasprava kao za naknadno pronađenu imovinu, samo sudu treba dostaviti podatke.

 

šta se tiče upisa kuće u gruntovnicu, ne znam kako je moguće da kuća bude zasebna čestica sa upisom jednih suposjednika, a okućnica druga k.č. sa upiso drugih suposjednika. ili je to možda ista čestica, ali upisan u dva posjedovna lista kao ono: k.č. D 11, posjedovni list x i k.č. D11 posjedovni lst y, a u zemljišnim knjigama upisana u dva A.

 

u svakom slučaju, za kuću bi se trebala formirati građevna parcela sa pripadajućim zemljištem za redovnu uporabu zgrade i izlazom na javnu površinu i to sve kako kažu urbanisti. kada se to tako formira, ako je početna parcela dovoljno velika, možete napraviti razvrgnuće suvlasništva tako da se vi izdvojite sa kućom i pripadajućim zemljištem, a na ostatku zemljišta ostaju ostali suvlasnici, sada bez vas, i u novim pripadajućim suvlasničkim omjerima računatim na ostatku površine. ili ćete sa suvlasnicima rješavati vlasništvo uz isprave o prijenosu vlasništva - kupoprodaje, darovanje ili sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija