Jump to content

Skrbništvo nad malodobnim djetetom


alessia

Preporučene objave

Situacija je slijedeća:imam vanbračno dijete s čovjekom koji živi u braku i ima tamo dvoje djece.do sada je živio dupli život,balansirao između njih i nas.pomagao mi je financijski na kapaljku.žena je doznala, on se okrenuo protiv mene (klasika) ali želi mi uzeti zajedničko dijete tj.traži skrbništvo.dijete ima 2 1/2 god, od rođenja živi samnom, on je tu bio samo kao prolaznik.dijete je zakonski priznao(tj.u rodilištu je dao upisati svoje ime kao ime oca),ali ne nosi njegovo prezime.napominjem da je njegova žena pristala na to i voljna je odgajati moje dijete.ja sam trenutno nezaposlena,no imam rješeno stambeno pitanje-zajedničko kućansto s tatom i sestrom i njihovu punu podršku s financijske strane.nisam kažnjavana,brinem za svoje dijete koje mi je sve.

kakve šanse ima on da dobije skrbništvo?

da li sam ja sada trenutno automatizmom po rođenju djeteta kao samohrana majka skrbnik?

na koji način mogu tražiti alimentaciju?(on radi u ženinoj firmi i mislim da nije legalno zaposlen,već je to sve u familiji)?

što učiniti i kako zaštiti prava djeteta?

 

hitno mi ,najljepše molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditeljska skrb je uvjek zajednička ukoliko jednom (a ponekad i obojici roditelja) ista nije pravomoćnim sudskim rješenjem oduzeteta.

 

Dakle,i vi i otac djeteta zajednički, ravnopravno i sporazumno trebate skrbiti o zajedničkom djetetu.

 

Kad vas se radi o situaciji da vjerojatno sudskim putem nije regulirano s kojim će roditeljem djete živjeti pošto vi kako roditelji djeteta ne živite zajedno.

Stoga je potrebno pokrenuti izvanpranični sudski postupak pred općinskim sudom (pokreće se prijedlogom) kako bi se donijela odluka s kojim će roditeljem djete živjeti,dok roditeljska skrb ostaje zajednička.

Tada će se odlučiti i o načinu susreta i družanja između djeteta i drugog roditelja što je djetetovo pravo.

 

Na osnovi samo ovog što ste napisali možete biti potpuno mirni i nitko vama,pa ni neka druga žena,neće oduzeti djete i tu se radi samo o zastrašivanju,ali bi bilo svakako dobro da se što prije regulira ovo što sam iznio.

 

Roditelji su dužni uzdržavat svoje djete.Ako to ne čine potrebno je podnijeti tužbu protiv takvog roditelja i zatražiti da u sudskom parničnom postupku sud odredi mjesečni novčani iznos uzdržavanja.Pri tome se prvenstveno uzimaju potrebe djeteta u obzir,ali i mogućnosti roditelja koji je dužan uzdržavati.

Radno sposoban roditelj,pa ako je i nezaposlen,ne može se osloboditi obveze uzdržavanja.

 

Napomena:

Druga tema koju ste otvorili u ovom pdf-u (''dijete iz 1.braka'') je prebačena u pdf Nasljedno pravo jer po svom sadržaju tu pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija